Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat oficial nominalizarea lui Mihai Tudose pentru postul de premier şi a afirmat că aceasta îndeplineşte criteriile de integritate şi s-a declarat convins că acesta nu are dublă comandă. Tudose a fost validat de CExN, înregistrându-se patru abţineri. Tudose a fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Toate celelalte variante propuse în şedinţa PSD au refuzat să preia conducerea Guvernului. Decizia va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni care încep la ora 15.00. Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu vor merge împreună la consultări, PSD şi ALDE fiind reprezentate doar de către cei doi preşedinţi..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 15:13 Dragnea: Sper că Iohannis îl va nominaliza premier pe Tudose în această seară; noul guvern ar trebui învestit până joi

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa, luni, că preşedintele Klaus Iohannis îl va nominaliza în această seară pe Mihai Tudose pentru funcţia de premier, astfel încât noul cabinet să fie votat în plenul reunit al Parlamentului şi să depună jurământul joi.

Întrebat ce garanţii are că preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea  PSD ca Mihai Tudose să fie premier, Dragnea a susţinut că nu poate să garanteze aşa ceva, dar are convingerea că şeful statului va lua o decizie în acest sens.

„Nu pot să am garanţii, pentru că nu pot să garantez eu pentru preşedintele României, dar am convingerea că preşedintele României, ţinând cont de toate declaraţiile şi poziţiile publice din ultima perioadă, doreşte ca în România să se instaleze destul de repede un guvern care să nu pună sub semnul întrebării stabilitatea economică şi socială a ţării. Părerea mea este că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească. Eu îmi exprim speranţa că preşedintele României va accepta propunerea majorităţii parlamentare”, a spus Liviu Dragnea.

De asemenea, întrebat care este calendarul pentru instalarea noului guvern, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis îl va nominaliza în această seară pe Tudose, liderul social-democraţilor a spus că se doreşte ca noul cabinet să fie instalat până  joi.

„Dacă preşedintele face această nominalizare, şi dacă o face azi, aşa cum sperăm, declanşăm procedurrile parlamentare. Deci dacă nominalizarea apare azi, joi după-amiază, seara estimăm să avem Guvernul votat şi poate chiar în aceeaşi seară să depună jurământul”, a conchis Liviu Dragnea. 

UPDATE 14:51 - Dragnea, despre suspiciunea de plagiat a lui Tudose: A decis să facă cerere conform legii să-şi retragă doctoratul şi cu asta basta

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul şedinţei CExN, că propunerea majorităţii pentru funcţia de premier, Mihai Tudose, îndeplineşte criteriile de integritate solicitate de şeful statului, deşi există suspiciunea de plagiat în ceea ce îl priveşte. Dragnea a explicat că  Tudose a decis în momentul în care au apărut discuţiile legate de un posibil plagiat ”să facă cerere conform legii să-şi retragă doctoratul şi cu asta basta”.

”Au fost şi alţii acuzaţi de plagiat. Mihai Tudose a ales să nu meargă cu procedura până la capăt să ajungă în instanţă. Mihai Tudose nu şi-a luat acel doctorat pentru a-i folosi pentru un salariu sau nişte venituri mai mari. În condiţiile în care a apărut acea discuţie a decis să facă cerere conform legii să-şi retragă doctoratul şi cu asta basta”, a declarat Liviu Dragnea întrebat dacă Mihai Tudose respectă criteriile de integritate pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut, în condiţiile în care există o suspiciune de plagiat în ceea ce-l priveşte pe Tudose.

Mihai Tudose a renunţat la titlul de doctor înainte cu câteva luni ca acea comisie de specialitate să analizeze lucrarea sa şi astfel există suspiciunea de plagiat în ceea ce îl priveşte. Întrebat dacă plagaitu este o problemă de moralitate sau este o problemă de integritate, Dragnea a răspuns: ”Nu sunt specialist în doctorate, dar imi aduc aminte că şi Victor Ponta a fost acuzat de plagiat şi a fost un premier foarte bun”.

Liderul PSD şi-a exprimat convingerea că preşedintele Klaus Iohannis doreşte ca în România să se instaleze ”destul de repede un guvern care să nu pună sub semnul întrebării stabilitatea economică şi socială a ţării”, întrebat fiind dacă suspiciunile privind un plagiat al lui Mihai Tudose nu l-ar determina pe şeful statului să respingă propunerea PSD-ALDE.

 

UPDATE 14:48 - Liviu Dragnea: Convingerea mea e că Mihai Tudose nu are dublă comandă; aş fi simţit dacă există o altă comandă la el

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat convingerea luni, la Parlament, că Mihai Tudose nu are ”dublă comandă”, în condiţiile în care au existat discuţii în Comitetul Executiv Naţional pe această temă, Dragnea susţinând că nu a văzut nicio ezitare la Tudose în luarea unor decizii importante pentru PSD.

„A fost întrebat de Codrin Ştefănescu, cred. Răspunsul a fost categoric nu. Am văzut şi despre mine în ultima perioadă că am fost racolat în rândurile Securităţii de generalul Coldea, în tinereţea mea. Probabil că cei de la CNSAS mi-au ascuns dosarul”, a spus liderul PSD, întrebat dacă Mihai Tudose are dublă comandă.

Dragnea a susţinut că „ar  fi simţit” dacă Mihai Tudose are o altă comandă, în afară de cea guvernamentală sau de partid.

„Eu nu am avut niciodată vreo umbră de dovadă, în ultimii ani, că Mihai Tudose ar avea dublă comandă. Au fost momente tensionate în PSD în ultimii ani, în care nici eu, nici alţi colegi nu au văzut nicio ezitare la el în timpul luării unor decizii importante pentru partid. Am fost coleg cu el în Guvern, când aveam calitatea de vicepremier şi am lucrat foarte strâns. Aş fi văzut în acei ani, în acea perioadă, aş fi simţit dacă există o altă comandă la Mihai Tudose, în afara comenzii guvernamentale sau în chestiuni politice, în afara deciziilor de la partid”, a completat preşedintele social-democraţilor.

Liderul PSD şi-a exprimat încrederea că Tudose nu are dublă comandă.

„Convingerea mea e că nu are dublă comandă şi cred că, cu excepţia celor patru colegi, se pare că nici ceilalţi colegi din CEx nu au părerea că Mihai Tudose are dublă comandă”, a conchis Liviu Dragnea.

UPDATE 14:03 - Oprişan: De dragul PSD, sunt responsabil cu propunerea ca Mihai Tudose să fie premier; va fi supravegheat de aproape

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat luni, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că „de dragul” partidului este responsabil cu propunerea ca Mihai Tudose să fie desemnat premier, viitorul prim-ministru urmând a fi supravegheat îndeaproape.

CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Mihai Tudose, propus premier, ministru în Guvernul Grindeanu, nu a avut nicio măsură îndeplinită din programul de guvernare, potrivit evaluării PSD. El a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat susţinută sub îndrumarea lui Oprea

„Avem un candidat la funcţia de prim-ministru şi eu cred că guvernul îşi va face datoria. Eu cred că preşedintele României este responsabil - a anunţat public că este responsabil din acest punct de vedere - şi nu va face niciun joc din punct de vedere constituţional şi va fi de acord cu această propunere”, a spus Marian Oprişan.

Întrebat dacă el este responsabil cu Mihai Tudose, liderul PSD a spus: „Da. Eu vă spun foarte clar, de dragul PSD sunt foarte responsabil”. „Şi eu tot cu mare încredere privesc candidatul pentru funcţia de prim-ministru şi viitorul guvern pe care vreau să vă spun foarte clar că îl vom supraveghea foarte de aproape. Mihai Tudose este un coleg foarte bun şi a demonstrat la Economie că se pricepe şi are cunoştinţele necesare”, a completat social-democratul.

La remarca presei care i-a spus că Mihai Tudose are zero realizări în raportul realizat de Darius Vâlcov, Marian Oprişan a susţinut că nu trebuie să se mai discute despre această chestiune. „Haideţi să nu mai vorbim despre chestia asta, haideţi să-l lăsăm pe domnul preşedinte al României să-şi îndeplinească prerogativele constituţionale şi Parlamentul şi vorbim după aia”, a conchis preşedintele PSD Vrancea.

UPDATE 13:43  -  Vasilescu: Mihai Tudose va avea obligaţia să ne arate că nu are dublă comandă; ne-a spus că singura comandă e la PSD

Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat luni, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că premierul propus al PSD, Mihai Tudose, va avea obligaţia să le arate colegilor săi, într-un termen cât mai scurt, că nu are dublă comandă, el dând garanţii că singura comandă pe care o are este la partid. 

Întrebată dacă Mihai Tudose are „dublă comandă”, Olguţa Vasilescu a răspuns negativ.

„A fost întrebat azi de către membrii CEx-ului, pe mine cred că nu mă bănuieşte nimeni de legături cu oameni ai sistemului, de aceea pot să susţin cu fruntea sus toate aceste lucruri. Tocmai pentru că planează anumite suspiciuni asupra domniei sale, va avea obligaţia într-un termen cât mai scurt să ne arate că nu are dublă comandă. De altfel, a fost întrebat foarte tranşant de către membrii CEx-ului şi a dat garanţii că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu există niciun motiv, deocamdată, să ne facem probleme că domnul Mihai Tudose ar avea o dublă comandă”, a afirmat ministrul demisionar.

Vicepreşedintele PSD a mai spus că social-democraţii au certitudinea că preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea de premier al social-democraţilor, în persoana lui Mihai Tudose. „Noi avem certitudinea că azi, după ce vom merge la Cotroceni cu această propunere, domnul preşedinte Klaus Iohannis o va aproba, pentru că vineri ar trebui să avem prima şedinţă de guvern, înainte de data de 1 iulie. Sunt foarte multe OUG care trebuiec să fie adoptate înainte de această dată”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.

UPDATE 13:35 - Vasilescu: În evaluarea partidului Mihai Tudose şi-a îndeplinit toate obiectivele, dar acestea au fost blocate la premier

Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat, luni, la Parlament, că premierul propus din partea PSD, Mihai Tudose, şi-a îndeplinit toate obiectivele potrivit evaluării făcute de partid miniştrilor din guvernul Grindeanu, ”dar acestea au fost blocate la premier”.

”În evaluarea care a fost făcută de partid, domnul Mihai Tudose şi-a îndeplinit toate obiectivele, dar acestea au fost blocate la premier. Este vorba de Fondul Suveran de Investiţii care este gata încă din data de 15 mai. Atunci s-a depus la cabinetul prim-ministrului şi lista cu pachetele de acţiuni pentru FSDI şi proiectul de lege. Din păcate nu am înţeles nici noi de ce premierul a blocat acest punct din programul de guvernare”, a declarat ministrul demisionar al Muncii.

UPDATE 13:21 -  ALDE a votat pentru susţinerea lui Mihai Tudose ca premier. Tăriceanu: Nu mă bazez pe speculaţiile privind relaţia cu SRI

ALDE a votat, luni, în conducerea lărgită a partidului, să îl susţină pe Mihai Tudose ca propunere de premier a coaliţiei, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu. El nu a vrut să comenteze informaţiile privind relaţia lui Mihai Tudose cu SRI, spunând că nu se bazează pe "speculaţii" şi "bârfe" când analizează o persoană.

"În zilele trecute am făcut o evaluare a posibilelor candidaturi, discutasem şi rămăsese această candidatură, care înţeleg că a fost votată în CExN şi colegii mei au fost de acord să susţină această candidatură", a spus Tăriceanu.

El a precizat că a existat o abţinere, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai.

Întrebat despre informaţiile privind legăturile lui Tudose cu servicii de informaţii, Tăriceanu a spus că nu se bazează pe "speculaţiI".

"Sigur că sunt tot felul de speculaţii care apar în spaţiul public. Nu pot să stau să mă bazez pe speculaţii, pe bârfe. (...) Nu în felul acesta se face analiza unei persoane", a spus el.

UPDATE 13:13 - Mihai Tudose, validat ca nominalizare de premier

Mihai Tudose a fost validat ca nominalizare de premier, iar doar patru social-democraţi s-au abţinut: preşedintele executiv Nicolae Bădălau, preşedintele PSD Olt Paul Stănescu, secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu şi preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

Potrivit surselor citate, după votul din CExN varianta va fi prezentată şi parlamentarilor PSD.

UPDATE 11:49 - Mihai Tudose, propus ca nominalizare de premier de Liviu Dragnea

Liviu Dragnea le-a transmis colegilor în şedinţa CExN că îl susţine pe Mihai Tudose ca propunere a PSD pentru funcţia de premier.

În Comitetul Executiv Naţional vor fi discutate toate variantele propuse de liderii PSD, cei avansaţi având dreptul de a lua cuvântul. Votul va fi dat însă pentru o singură persoană, în funcţie de susţinerea pe care o are fiecare variantă în timpul discuţiilor.

Potrivit surselor News.ro, toate celelalte variante propuse au refuzat însă nominalizarea, Tudose având astfel prima şansă de a deveni nominalizarea PSD. Printre cei care au refuzat se numără Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu, Olguţa Vasilescu, Marcel Ciolacu şi Carmen Dan.

Dragnea: Iohannis ar trebui să accepte propunerea PSD de premier; a avut o poziţie corectă în ultima vreme

„Poate ne acceptă, teoretic ar trebui să ne accepte. Am văzut toate declaraţiile dumnealui şi poziţia din ultima perioadă, care, trebuie să recunosc că mi s-a părut o poziţie corectă, adică nu s-a implicat, chiar dacă poate au fost tentaţii în această speţă şi cred că vrea stabilitate ca şi noi”, a afirmat liderul PSD.

Întrebat dacă PSD şi ALDE mai au majoritate în Parlament, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ „Avem majoritate, s-a probat la moţiune. E o aritmetică simplă”.

Dragnea: Au reieşit 5-6 variante de premier, se degajează o soluţie

"Am avut şi ieri şi zilele trecute discuţii cu aproape toţi preşedinţii de organizaţii, cu două excepţii, care sunt plecaţi din ţară, cu o serie de parlamentari, colegi din ţară, şi au reieşit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseară, azi noapte şi azi dimineaţă cu fiecare dintre ei şi se degajează o soluţie care vreau să o propun în CEx", a spus Dragnea.

Întrebat de ce participă la şedinţă şi Carmen Dan, care nu este membru al forului de conducere, Dragnea a spus că ministrul de Interne se află pe lista de propuneri. El a adăugat că toţi candidaţii PSD au fost chemaţi la şedinţă.

Dragnea a fost întrebat şi despre un alt nume de pe această listă, Mihai Tudose, care a absolvit cursuri la Academia Naţională de Informaţii. Chestionat dacă acel lucru este o problemă pentru şansele lui, Dragnea a răspuns ironic, făcând referire la Sorin Grindeanu: "Nu vreau să fiu răutăcios, dar alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar dacă avea această şcoală".

Viorica Dăncilă: Şedinţa este deschisă şi oricine poate face propuneri

Înainte începerii şedinţei, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a afirmat că şedinţa este "deschisă" şi oricine poate face propuneri.

"Fiecare îşi va spune punctul de vedere şi sunt convins că vom ieşi cu o hotărâre care va reprezenta votul tuturor, persoană în care vom avea cea mai mare încredere. (...) Propuneri poate face oricine. O să vină propuneri şi din partea conducerii partidului, deci e o şedinţă deschisă", a spus ea, la Antena 3.

Dăncilă nu a vrut să comenteze informaţiile potrivit cărora şi ea s-ar afla pe lista scurtă de propuneri pentru desemnare. Ea a adăugat şi că, după şedinţa CExN, va pleca spre Bruxelles.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma că are patru variante în minte, dorind ca viitorul prim-ministru să fie "corect" şi cu "putere de muncă".  El a mai declarat că numele propunerii de premier va fi făcut public într-o declaraţie de presă la finalul consultărilor, în jurul orei 16.00.

Dragnea a susţinut că întâi se va discuta în partid despre candidatul la funcţia de premier, iar după ce preşedintele va desemna prim-ministrul, se vor discuta în CEx propunerile de miniştri. Preşedintele PSD preciza că nu doreşte să mai facă greşeala din cazul lui Sorin Grindeanu, în care a mers cu un cec în alb al Comitetului Executiv Naţional.

”Sunt câteva variante pe care le voi propune CEx, nu va fi doar una. Şi acum simt usturimea de la o singură variantă”, a spus Dragnea, înaintea votului privind moţiunea de cenzură de săptămâna trecută.

Întrebat dacă are convingerea că preşedintele Iohannis va desemna un premier de la PSD, Dragnea a răspuns: ”Eu am convingerea în continuare că preşedintele Iohannis doreşte stabilitatea României”.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, duminică, la Antena 3, că social-democraţii au o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.