Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în discursul la recepţia de Ziua Europei, că, hrănindu-se în mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni sugerează că ne-ar fi mai bine în afara UE, aceştia omiţând cu bună ştiinţă beneficiile uriaşe ale apartenenţei la acest proiect. ”Ceea ce nu spun însă aceşti politicieni este că fără democraţie, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate şi bunăstare pentru majoritate cetăţenilor, ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere. Răspunsul nostru trebuie să fie hotărât şi să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenţei la UE”, a subliniat Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul şi relevanţa UE. Ei sunt cei care omit cu bună ştiinţă beneficiile uriaşe ale apartenenţei la acest proiect, sugerând că n-ar fi poate mai bine în afara marii familii europene”, a spus preşedintele.

El a adăugat că auzim în ultima vreme în Român ia voci care dau foarte uşor vina pe Europa şi pe Bruxelles pentru aproape orice.

”Este cel mai facil discurs din partea celor deranjaţi de standardele europene de democraţie autentică. Ceea ce nu spun însă aceşti politicieni este că fără democraţie, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate şi bunăstare pentru majoritate cetăţenilor, Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere. Răspunsul nostru trebuie să fie hotărât şi să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenţei la UE. Unul dintre bunurile cele mai de preţ ale Europei este democraţia. Pluralismul politic, guvernarea corectă şi în beneficiul tuturor, egalitatea în faţa legii, asigurarea unei justiţii independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene. Apărarea acestor valori a redevenit astăzi o priotate. Viitorul ţării noastre nu poate fi deturnat de la direcţia pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtăşeşte valori, aspiraţii şi un drum comun de dezvoltare”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că democraţia rezistă prin implicare civică activă şi permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunţă minciuna şi incorectitudinea nu se lasă intimidate. 

”Locul României este alături de ţările europene în care democraţia, libertatea şi dreptatea triumfă”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a menţionat că, într-o perioadă complicată la nivel global, lumea are nevoie de o Europă unită şi consolidată mai mult decât oricând. 

”De prea multe ori noi, europenii, uităm cât de puternici putem fi împreună. Iată un motiv pentru care avem nevoie de Ziua Europei, să fim mândri de ceea ce am realizat până acum, dar, în acelaşi timp, să conştientizăm că pacea şi securitatea, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, pe care le luăm ca fiind de la sine înţelese, sunt garanţii câştigate cu greu şi care pot fi pierdute dacă nu le protejăm în continuare. Cred cu tărie că destinul Uniunii Europene trebuie să fie configurat pe fundamentele politicilor sale de succes, pe obiectivul principal al consolidării spaţiului european al libertăţii, al prosperităţii, al securităţii şi al unităţii. Sper că aşa va arăta viitorul, sper că vom rămâne cu toţii, împreună, angajaţi pe acest drum. La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

La recepţia de la Cotroceni participă şi premierul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului, liderul PSD Liviu Dragnea, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.