Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, pentru Antena 3, că draftul sesizării CCR în privinţa remanierilor este redactat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mă puteţi întreba dacă am redactat draftul de sesizare? Da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autorul, ci doamna premier, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Sentatului. Mai firesc doamna premier, pentru că este un membru al Guvernului”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a explicat şi care sunt argumentele Guvernului.

”Argumentele sunt cele publice. Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la preşedinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituţională a dat o decizie, când eram judecător, în care se spunea că, pentru a se asigura un echilibru, trebuie să aibă şi preşedintele un rol în procedura de numire. De a verifica şi de a refuza o singură dată numirea unui ministru. Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuţie revocarea, intră în discuţie doar numirea. Premierul propune, preşedintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situaţie, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Preşedintele nu are nicio competenţă în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut şi desfăcut de preşedinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Preşedintele poate refuza o dată”, a declarat Tudorel Toader.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.