Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la Parlament, că este necasară modificarea legii privind achiziţiile publice pentru eliminarea criteriului celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, dar şi o dezbatere pentru a înţelege că „suntem prea săraci ca să facem lucruri ieftine şi de proastă calitate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În ultimii ani, la noi a fost făcuă o mare eroare, şi anume a aprecia proiectele exclusiv după preţ. Ce s-a constatat este că de foare multe au fost semnate contractele, că furnizorii de servicii, de lucrări nu puteau să se încadreze în limitele de preţuri, urmau acte adiţionale prin care preţul iniţial era modificat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a spus că este nemulţumit de forma actuală a legii achiziţiilor şi că e momentul să înţelegem că ne interesează şi calitatea lucrărilor, nu numai preţul. 

„Eu sunt absolut frapat de proasta calitate a lucrărilor de infrastructură care au fost făcute în ultimii zece ani în România, mă refer aici la Autostrada Soarelui, la autostrada care merge de la Sibiu la Sebeş, lucrări făcute recent care s-au deteriorat, făcute prost, aici are o responsabilitate majoră si Ministerul Transporturilor prin entităţile din subordine care nu au verificat calitatea lucrărilor şi nici nu cer executanţilor remedierea lor”, a mai spus Tăriceanu. 

El a susţinut că în România trebuie să se facă lucruri durabile, întrucât „suntem prea săraci ca să facem lucruri ieftine şi de proastă calitate”, iar o dezbatere in acest sens este necesară pentru a conştientiza „că suntem prea săraci ca să ne îmbrăcăm cu lucruri ieftine”. 

PSD şi UDMR au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, dorind ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate, pentru că cetăţenii "merită produsele cele mai bune", care nu sunt neapărat şi cele mai ieftine. Iniţiatorii propun şi eliminarea obligativităţii introducerii în sistemul electronic privind achiziţiile publice (SEAP) acele achiziţii cu o valoare mai mică de 10.000 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.