Şedinţa solemnă a Parlamentului pentru comemorarea Regelui Mihai a început. Preşedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale, şi Patriarhul Daniel participă la şedinţă. Pe ecranul din sală este afişată o imagine a Regelui Mihai. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în alocuţiunea susţinută la şedinţa solemnă a Parlamentului, că, deşi a domnit în urmă cu peste 70 de ani, principiile Regelui Mihai nu aparţin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată, Mihai I fiind un monarh constituţional care a apărat domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale, a militat pentru instituţii solide şi pentru ca regulile să fie durabile, asumate şi respectate. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că fostul monarh Astăzi se află pentru a treia oară în Parlamentul României şi a spus că, de această dată, nu va mai părăsi Parlamentul, ci va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă vie de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi la tărie de caracter. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că discursul susţinut de fostul monarh în Parlament în 2011, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, poate fi considerat testamentul său politic. Principesa Margareta a afirmat, în alocuţiunea rostită la şedinţa solemnă a Parlamentului, că va continua să servească interesele fundamentale ale României, cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui său, iar coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării, în cadrul UE şi al NATO. Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că fostul monarh a fost întotdeauna pregătit să-şi sacrifice confortul personal din dragoste pentru popor şi că este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost şi rămâne Regele Mihai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principesa Margareta: Ca şi regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate ţările lumii

”Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar, rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare. Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român”, a afirmat Principesa Margareta.

CITEȘTE ȘI Tudose: Majestarea Sa rămâne în memoria noastră ca un depozitar al valorilor naţionale şi un apărător al intereselor autentice ale României
Dragnea: Discursul ţinut de rege în Parlament în 2011 poate fi considerat testamentul său politic
CITEȘTE ȘI Dragnea: Discursul ţinut de rege în Parlament în 2011 poate fi considerat testamentul său politic
CITEȘTE ȘI Iohannis: Principiile Regelui Mihai I sunt mai actuale ca niciodată - domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale, instituţii solide, reguli durabile, asumate şi respectate.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră

La sosire, Principesa Margareta şi principele Radu au fost conduşi de către Florin Iordache şi Niculae Bădălău, iar apoi au fost întâmpinaţi de către Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost aşteptat, înainte de a intra în sala de plen, de către Principesa Margareta şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor.

De asemenea, la şedinţa solemnă mai participă foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, premierul Mihai Tudose şi membrii Guvernului, reprezentanţi ai Academiei Române, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova şi membrii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Şedinţa solemnă a început cu intonarea imnului naţional al României. Şedinţa este condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor două Camere în legătură cu şedinţa solemnă, ”Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua şi împlini dezideratele testamentului politic al Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România «o ţară statornică, prosperă şi admirată în lume», o Românie suverană şi democratică”.

”În acest moment trist în care naţiunea română îşi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul României va omagia personalitatea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale”, se mai arată în memorandum.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

CITEȘTE ȘI Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai va fi transportat la Curtea de Argeş cu Trenul Regal. Casa regală a actualizat programul funeraliilor

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui va fi adus în ţară miercuri, 13 decembrie. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, la noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde sicriul cu trupul neînsufleţit va fi transportat, de la Bucureşti, cu Trenul Regal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.