Renate Weber, care nu a mai intrat în Parlamentul European, pentru că ALDE nu a trecut pragul electoral, a fost propusă de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de Avocat al Poporului. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că Avocatul Poporului este o funcţie care revine celor de la ALDE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mă onorează nominalizarea pentru Avocatul Poporului şi mă bucură încrederea pe care mi-au arătat-o, încă o dată, deja foştii colegi din ALDE, pentru că am demisionat din partid odată ce am acceptat această nouă misiune. Este o decizie pe care am cântărit-o îndelung şi pe care nu am luat-o uşor”, a anunţat Renate Weber pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că „cel mai confortabil” pentru ea acum ar fi fost să nu se implice. 

„Calitatea de spectator la viaţa cetăţatii este cea mai uşoară dintre toate. Nu suportă responsabilităţi, poţi foarte bine să emiţi judecăţi, să pui ştampile, să dai vina pe alţii şi tu să nu faci nimic. Eu am ales să fac. Să lupt în continuare pentru valorile în care cred, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor, pentru care lupt de aproape 30 ani, fie în calitate de ONG-ist sau de om politic. Sper ca audierea mea sa fie convingătoare şi rezultatul votului din Parlament să fie unul pozitiv”, afirmă Weber.

Renate Weber a activat în societatea civilă din anii '90, militând pentru respectarea drepturilor omului şi fiind inclusiv preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă. În decembrie 2004, a devenit consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, demisionând după un an. A devenit europarlamentar în anul 2007, candidând pe lista PNL, partid din partea căruia a obţinut şi următoarele două mandate, în 2009 şi 2014. Deşi PNL a trecut de la liberalii europeni la PPE, Renate Weber a decis la sfârşitul anului 2014 să revină în grupul ALDE din Parlamentul European. Ulterior, ea a fost exclusă din PNL, iar de atunci a activat ca eurodeputat independent în grupul ALDE.

În august 2018, Renate Weber îşi anunţă înscrierea în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. 

„Am decis să mă alătur oficial partidului ALDE România, pentru că a face politică, a lupta pentru un ideal, a-ţi pune în practică un crez, toate sunt imposibile fără un partid care să te susţină şi să te ajute. ALDE a fost şi rămâne singura mea opţiune politică. Este singurul partid din România care se fundamentează pe valori în care cred şi pe care le împărtăşesc, pe principii liberale autentice. Pe respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Pentru mine asta este sfânt şi aşa ceva nu se tranzacţionează, nici măcar în politică”, scria atunci Renate Weber pe Facebook.

De atunci, ea a fost, împreună cu Norica Nicolai, un critic vehement al lui Frans Timmermans şi al Comisiei Europene din cauza poziţiilor în legătură cu modificările operate în justiţie de puterea de la Bucureşti.

În ianuarie 2019, Renate Weber şi Norica Nicolai susţineau, într-o conferinţă de presă, că trebuie adoptată OUG pentru contestaţia în anulare în cazul verdictelor date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte care nu au fost constituite prin tragere la sorţi.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că Avocatul Poporului este o funcţie care revine celor de la ALDE, încă nefiind stabilit numele persoanei. ”Avocatul Poporului este al celor de la ALDE. Nu am discutat, nu am stabilit încă numele”, a spus Dăncilă, întrebată dacă Norica NIcolai ar putea prelua funcţia. 

Mandatul de Avocat al Poporului al lui Victor Ciorbea a încetat, luni, fiind comunicat acest lucru preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului.

”Domnul Victor Ciorbea a înaintat, astăzi, 24 iunie 2019, o adresă Preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care a informat că mandatul domniei sale de Avocat al Poporului a încetat”, a transmis Avocatul Poporului, printr-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.