Partidul Naţional Liberal (PNL) a anunţat, marţi, că solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce acesta a propus introducerea unui permis de muncă pe 5 ani pentru toţi angajaţii din statele membre ale Uniunii Europene (UE), care muncesc în străinătate. Tot marţi, Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis că discursul ministrului Eugen Teodorovici ”este anti-european” şi încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniuni Europene. În plus, sindicaliştii au transmis că această propunere se înscrie în linia politicienilor români de a duce ”un război cu propriul popor”. Nici preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu este de acord cu o astfel de propunere, spunând că "dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câştigat, un drept câştigat de toţi românii de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PNL: Cerem premierului Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor

Partidul Naţional Liberal (PNL) a anunţat, marţi, că solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce acesta a propus introducerea unui permis de muncă pe 5 ani pentru toţi angajaţii din statele membre ale Uniunii Europene (UE), care muncesc în străinătate.

Ministrul Finanţelor a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră UE, în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.

PNL cere premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe Teodorovici, în contextul în care propunerea sa atacă dreptul românilor de a munci în străinătate.

”Somăm Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, să-l demită pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici şi să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană. Propunerea ministrului Finanţelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate şi-i forţează să se întoarcă în ţară după expirarea permisului de muncă într-o altă ţară europeană”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii PNL consideră că este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale UE şi care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană.

”Anunţul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că nu înţelege importanţa acestui rol. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România de la 1 ianuarie trebuie să fie un prilej pentru apărarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi la muncă în Uniunea Europeană şi nu o ocazie de a-i forţa să se întoarcă”, se arată în comunicat.

PNL atrage atenţia că propunerea demonstrează o atitudine ostilă şi răzbunătoare a Partidului Social Democrat (PSD) împotriva diasporei româneşti.

”Calea firească pentru a-i determina pe românii aflaţi în străinătate să se întoarcă în ţară ţine de dezvoltarea economică, a infrastructurii şi modernizarea serviciilor publice la un standard occidental, toate aceste obiective aflându-se în contradicţie cu agenda guvernamentală a PSD-ALDE”, se arată în comunicat.

Tăriceanu spune că nu este de acord cu propunerea lui Teodorovici privind limitarea dreptului de a munci în ţările UE

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că nu este de acord cu propunerea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind limitarea dreptului de a munci în ţările UE.

”Am să încep cu o apreciere mai degrabă în glumă. Asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcţionării economiei şi a pieţii muncii? Nu. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câştigat, un drept câştigat de toţi românii de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se la propunerea ministrului Finanţelor.

Liderul ALDE a precizat că România nu este singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă şi poate învăţa din exemplul altor ţări.

”O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a mai spus Tăriceanu.

BNS: Introducerea de restricţii privind dreptul la muncă încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniuni Europene; discursul ministrului Teodorovici este unul anti-european, război cu propriul popor

Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis, marţi, că discursul ministrului Eugen Teodorovici care a propus limitarea dreptului de a lucra în Uniunea Europeană ”este anti-european” şi încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniuni Europene. În plus, sindicaliştii au transmis că această propunere se înscrie în linia politicienilor români de a duce ”un război cu propriul popor”.

”Cu foarte puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ministrul Teodorovici, ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniştrilor de finanţe din statele membre UE în deplină contradicţie cu principiile fundamentale ce stau la baza construcţiei europene. Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul şi viitorul acestui proiect politic de anvergură”, au transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii BNS.

Potrivit acestora, ”introducerea de restricţii în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă de către cetăţenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniunii”.

”Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă şi să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale”, au mai transmis reprezentanţii BNS.

Vlad Voiculescu, despre limitarea dreptului de a lucra în UE: Nici nu mai ştii cum să comentezi prostiile; dreptul de muncă, acordat de ţările UE doar după mulţi ani, după negocieri lungi şi după umilinţele a milioane de români

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a scris, marţi, pe Facebook, referitor la propunerea de limitare a dreptului de a lucra în Uniunea Europeană că ”nici nu mai ştii cum să comentezi prostiile şi nemerniciile care ies pe gura lor”. Acesta povesteşte umilinţele pe care le-a trăit, muncind în străinătate pe vreme când românii nu aveau acest drept, şi afirmă că dreptul de muncă pentru români a fost acordat de ţările UE doar după mulţi ani, după negocieri lungi şi după umilinţele a milioane de români.

”Patru ani, ca student, pentru a mă întreţine, am luat doar joburile pe care colegii mei din Austria, Ungaria, Polonia sau chiar Turcia le refuzau, pentru că eu, român, nu aveam drept de muncă. Încă doi ani după, am muncit în Austria pe jumătate din cât ar fi trebuit să primesc. Pentru că eu, român, nu aveam drept de muncă. Ani în şir, milioane de români alungaţi din ţară de sărăcia şi mizeria în care îi aduseseră politicienii hoţi şi proşti au lucrat la negru, fără asigurare de sănătate şi fără alte drepturi, doar pentru că veneau dintr-o ţară condusă de aceiaşi politicieni hoţi şi proşti. Dreptul de muncă pentru români a fost acordat de ţările UE doar după mulţi ani, după negocieri lungi şi după umilinţele a milioane de români”, a scris, marţi, pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii.

Acesta a continuat, afirmând că ”nici nu mai ştii cum să comentezi prostiile şi nemerniciile care ies pe gura lor”.

”Ce i se năzare acum domnului Orlando Teodorovici? Să propună chiar el reinstituirea restricţiilor. Un ministru român, plătit din bani publici de români, vrea reinstituirea restricţiilor pentru români. Nici nu mai ştii cum să comentezi prostiile şi nemerniciile care ies pe gura lor sau din Parlament. Oare cât îi va mai suporta acest popor? «Capul plecat sabia nu îl taie?» Capul plecat niciodată nu va găsi drumul. Capul plecat niciodată nu merită respect şi niciodată nu îl va primi. Capul plecat nici nu mai trebuie să fie tăiat... i se mai pune doar un belciug în nas”, a mai scris Voiculescu.

Eugen Tomac, despre limitarea dreptului de a lucra: Diaspora jignită din nou de Guvernul Manelelor; încă un cap pătrat de la Palatul Victoria atacă o parte vie din corpul naţiunii române

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă, marţi, că propunerea ministrului Eugen Teodorovici de a limita dreptul la muncă în Uniunea Europeană, jigneşte diaspora şi ”atacă o parte vie din corpul naţiunii române”.

Diaspora jignită din nou de Guvernul Manelelor. Într-o săptămână în care ar trebui să vorbim despre unitate şi despre părţile pozitive ale României, încă un cap pătrat de la Palatul Victoria atacă o parte vie din corpul naţiunii române. Eugen Teodorovici propune, nici mai mult, nici mai putin decât restrângerea dreptului de muncă a celor 4,5 milioane de români plecaţi în străinătate pentru un trai mai bun”, scrie, marţi, pe Facebook, preşedintele PMP, Eugen Tomac.

El a făcut referire la clipul video în care senatorul PSD Niculae Bădălău a apărut la o petrecere unde se cânta o melodie cu mesaj jignitor la adresa diasporei.

”Prin acest enunţ, ministrul de Finanţe nu face decât să confirme că maneaua cântată de ministrul Economiei, Naşu’ Bădălău, cu versuri jignitoare la adresa diasporei româneşti, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”, a mai scris Tomac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.