Raportul Comisiei Europene privind România prezentat miercuri recomandă stabilirea de criterii obiective pentru ridicarea imunităţii parlamentare şi motivarea deciziilor în acest sens şi sugerează Guvernului că ar putea modifica legislaţia pentru a limita imnunitatea miniştrilor la durata mandatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul recomandă "adoptarea unor criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie".

Comisia mai apreciază că Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniştrilor la perioada mandatului.

În opinia CE, aceste măsuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Veneţia şi al GRECO19.

Documentul elaborat de CE consemnează şi că Parlamentul ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică referitor la deciziile adoptate de Camerele sale cu privire la solicitările de ridicare a imunităţii şi ar putea organiza o dezbatere publică "astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii şi societatea civilă să poată reacţiona".

O altă recomandare se referă la faptul că Parlamentul ar trebui să dea dovadă de transparenţă în procesul său decizional cu privire la acţiunile întreprinse în urma hotărârilor definitive şi irevocabile având ca obiect incompatibilităţi, conflicte de interese şi averi ilicite pronunţate împotriva membrilor săi.

Tot Parlamentul este vizat şi de recomandarea ca în Codul de conduită pentru parlamentari să fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi să se precizeze că parlamentarii şi procesul parlamentar trebuie să respecte independenţa sistemului judiciar., un Cod de conduită similar putând fi adoptat şi pentru miniştri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.