Protestul din Bucureşti s-a încheiat după mai mult de patru ore de când sute de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei. Puţin după ora 19.00, peste 1.500 de oameni au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, iar pe traseu numărul lor a crescut la câteva mii. În Piaţa Palatului, ei au aplaudat pentru Regele Mihai şi au ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei. Când au ajuns lângă Parlament, au constatat că jandarmii montaseră garduri, obligându-i să stea în Parcul Izvor, ceea ce a iscat nemulţumirea manifestanţilor şi schimburi de replici cu forţele de ordine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noi schimburi de replici au avut loc între manifestanţii de lângă Parlament şi jandarmi, când aceştia i-au împins cu gardurile pentru a deschide circulaţia rutieră pe Bulevardul Naţiunile Unite. 

În jurul orei 21.20, jandarmii au împins pe trotuarul de la Parcul Izvor gardurile cu care au blocat accesul manifestanţilor lângă Parlament, ceea ce a generat un nou val de nemulţumire în rândul protestatarilor.

”Când o să vă taie cu sabia şi n-o să puteţi folosi înregistrarea video, o să plângeţi!”, le-au spus oamenii jandarmilor, referindu-se la modificările propuse de parlamentarii coaliţiei de guvenare la Codurile penale, între care una potrivit căreia înregistrările de pe camere video nu mai pot fi folosite în anchete şi nu mai constituie probe.

”Nu suntem duşmani”, ”Faceţi exces de zel, e incredibil, avem aceeaşi vârstă”, ”Strigăm şi pentru voi”, le-au mai spus manifestanţii jandarmilor.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, într-o intervenţie la Digi 24, că oamenii care manifestează în Bucureşti nu au voie pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului, pentru că este obiectiv cu pază militară.

Mii de oameni au ajuns la Palatul Parlamentului, în colţul de la Parcul Izvor. Jandarmii i-au blocat aici, deşi circulaţia rutieră era blocată pe Bulevardul Naţiunile Unite, iar manifestanţii le-au strigat ”Ruşine” şi le reproşează că apără ”hoţii”. Oamenii au scandat ”Lăsaţi-ne să trecem”.

Jandarmii au pus garduri pentru ca oamenii să nu se poată apropia de Palatul Parlamentului. Manifestanţii sunt nevoiţi să stea în Parcul Izvor.

Oamenii au strigat: ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, ”Jandarmeria apără hoţia”, ”Rezistăm, nu cedăm”, ”Rezistăm, nu plecăm”, ”Uniţi, salvăm toată România”, ”Ole, Ole, o dorinţă sinceră/ România liberă”, ”PSD, ciuma roşie”, ”DNA să vină să vă ia”.

Într-o intervenţie telefonică la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a susţinut că măsurile din apropierea Parlamentului au fost luate pentru a nu bloca circulaţia pe Bulevardul Naţiunile Unite şi pe Bulevardul Libertăţii. El a spus, totodată, că oamenii nu pot fi lăsaţi pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului pentru că este ”obiectiv cu pază militară, cu pază deosebită” şi nu e permis să se manifesteze atât de aproape.

Numărul protestatarilor care au mers în marş de la Piaţa Victoriei spre Parlament a ajuns la câteva mii. În Piaţa Palatului, oamenii au aplaudat pentru Regele Mihai şi au ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei.

De asemenea, manifestanţii au strigat ”Jos comuniştii”, ”Libertate”, ”Regele Mihai”.

Oamenii scandează şi ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”PSD, ciuma roşie”.

Puţin după ora 19.00, cei peste 1.500 de oameni care au protestat în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament, cu o oră mai târziu faţă de cât îşi propuseseră iniţial. La plecare, au fost îmbrânceli cu jandarmii, pentru că unii manifestanţi au vrut să treacă de cordonul făcut de aceştia şi până la urmă s-a şi întâmplat acest lucru.

Oamenii au plecat pe Calea Victoriei spre Parlament şi au strigat ”Hoţii”, ”Jos comuniştii”, ”Regele Mihai”, ”Justiţie, nu corupţie” şi bat în tobe.

Iniţial, jandarmii le-au cerut protestatarilor să meargă pe trotuare, însă după câteva îmbrânceli şi schimburi de replici între manifestanţi şi jandarmi, circulaţia rutieră a fost oprită pe Calea Victoriei şi pe străzi care se intersectează cu aceasta. Oamenii merg pe carosabil.

Încă de la ora 18.00, câteva sute de oameni protestau în Piaţa Victoriei, scandând ”Hoţii” şi ”Justiţie, nu corupţie!”.

Oamenii au steaguri tricolore, vuvuzele şi tobe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.