Administraţia Prezidenţială a anunţat marţi că, în prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) face demersurile necesare pentru obţinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale - Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a afirmat, marţi, că în cazul în care nu primeşte în cursul zilei un răspuns de la Administraţia Prezidenţială privind convocarea CSAT pe tema rectificării bugetare, Guvernul va solicita această convocare. Teodorovici a spus că, în mod normal, săptămâna viitoare va fi votată în Guvern rectificarea bugetară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Teodorovici spune că, în mod normal, rectificarea bugetară va fi votată săptămâna viitoare în Guvern

"Ca urmare a scrisorii ministrului Finanţelor publice, transmisă Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 14 august, referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, Secretariatul CSAT a transmis documentul pentru analiză şi punct de vedere, până la data de 17 august, instituţiilor direct vizate de rectificarea bugetară, respectiv: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În prezent, Secretariatul CSAT întreprinde diligenţele necesare în vederea obţinerii acordului individual al membrilor Consiliului pentru emiterea unei hotărâri de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării referitoare la propunerile de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018", a transmis Administraţia Prezidenţială, pentru News.ro. 

Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază se numără printre instituţiile de la care au fost tăiate fonduri la rectificarea bugetară.

Rectificarea bugetară anunţată de Guvern nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Guvernul apelând la o formă de sabotaj bugetar, a declarat în 7 august Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al şefului statului.

În ceea ce priveşte reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale, aceasta este o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecinţe grave, a mai spus Dobrovolschi. De asemenea, Administraţia prezidenţială afirma că blocarea activităţii preşedintelui de către Guvern, prin măsuri precum rectificarea bugetară negativă, este de natură să afecteze buna funcţionare a statului şi a trimis Ministerului Finanţelor o adresă în care solicită modificarea fişei de rectificare bugetară.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirma, în 14 august, la Antena 3, că, după ce purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis a susţinut declaraţia de presă privind reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale la rectificarea bugetară, între ora 09.00 şi 20.00 în sistemul informatic au fost introduse contracte de aproximativ 20 de milioane de lei. Teodorovici susţine că în urma acelor declaraţii a fost dispus un control la Administraţia Prezidenţială, dar şi la alte instituţii, şi au fost descoperite contracte neînregistrate, iar această situaţie va duce la sancţiuni.

Consilierul guvernamental Darius Vâlcov a declarat, sâmbătă, referitor la tăierea bugetului Administraţiei Prezidenţiale, că la rectificarea bugetară nu se acordă fonduri suplimentare „doar pentru că îţi doreşti tu să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol".

Întrebat dacă Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, rectificarea bugetară, Darius Vâlcov a răspuns: "Este decizia doamnei prim-ministru, noi suntem pregătiţi. Nu ştim dacă au venit şi avize de la CSAT pentru bugetele SRI, SIE, Administraţia Prezidenţială, şi aşa mai departe, dar în momentul în care vor fi şi aceste avize, dacă ele sunt necesare, rectificarea va trebui să fie aprobată".

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.