Administraţia prezidenţială susţine că utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor în acest caz, după ce Evenimentul Zilei a scris că, din cauza unui conflict cu directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful statului a refuzat să semneze ordinul executiv al Serviciului prin care românul răpit putea fi eliberat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia prezidenţială a dat publicităţii un comunicat în legătură cu informaţiile publicate joi, într-un cotidian central, referitoare la situaţia românului răpit în Burkina Faso, susţinând că ”informaţiile prezentate în acest material de presă nu corespund realităţii”.

”Utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză interinstituţionale care gestionează, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informaţii Externe, acest dosar sensibil”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Administraţia prezidenţială precizează că Celula de criză funcţionează conform Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 3 aprilie 2013.

”În plus, specificăm faptul că noţiunea de «ordin executiv», menţionată în articolul amintit, nu corespunde niciunui tip de corespondenţă instituţională existentă”, adaugă sursa citată.

Conform acesteia, preşedintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informaţii Externe, întrucât nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcţionare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

”Evenimentul Zilei” a scris joi că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE prin care românul răpit în Burkina Fasso putea fi eliberat.

”Ordinul executiv al Preşedintelui a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis de la SIE în urmă cu câteva zile, aceasta fiind autoritatea desemnată să ducă negocierile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Fasso. Numai că Preşedintele a refuzat să-l semneze, iar fără această aprobare negocierile nu pot fi finalizate, ne-au relatat sursele citate. Ordinul Executiv al Preşedintelui este principalul document care guvernează realţia dintre Preşedintele României şi serviciile de informaţii, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniţia operaţiuni speciale, cu acoperire legală”, scrie cotidianul citat.

Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit în 4 aprilie 2015 de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune. În august 2015, gruparea teroristă a publicat o înregistrare video cu cetăţeanul român răpit, în care acesta face apel la autorităţi să negocieze eliberarea sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.