Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost primit vineri de preşedintele Klaus Iohannis, fiind programate discuţii ale şefului sttului cu Colegiul Comisarilor, precum şi declaraţii comune. Prezent la Bucureşti pentru ceremonia de preluare de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Juncker se întâlneşte şi cu cu premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, Juncker are programate întrevederi cu liderii Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juncker: Am toată încrederea în autorităţile române, în dumneavoastră domnule preşedinte, că veţi şti să gestionaţi în mod corespunzător această etapă dificilă

”Vem să folosim acest prilej pentru a fi împreună mai puternici şi pentru a construi o Uniune Europeană mai puternică. Comisia Europeană este un partener esenţial. România împărtăşeşte în totalitate abordarea pro-eruopeană, iar poziţia România va continua să fie de susţinere a proiectului european. Eforturile comune trebuie să se concentreze pe evitarea discrepanţelor între statele membre. Sunt convins că putem contribui la o Uniune mai bună", a declarat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că discuţiile despre viitorul Europei vor continua şi la Summitul de la Sibiu. 

”Discuţiile privind viitorul Europei vor fi în prima linie, de asemenea, la Summitul de la Sibiu, de pe 9 mai 2019, care va fi piatra de hotar unde se va discuta despre priorităţile strategice ale Europei pentru perioada 2019-2024. Va fi un bun prilej de a reflecta cu toţii împreună asupra modului în care vedem evoluţia proiectului european. Ne vom strădui să susţinem discuţiile în consens şi prin declaraţie politică să ne afirmăm hotărârea de a pune bazele pentru o viziune ambiţioasă pentru viitor”, a mai spus şeful statului.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a vorbit despre priorităţile europene şi despre rolul Preşedinţiei române. De asemenea, a susţinut că ”România a fost întotdeauna o ţară care întruchipa cele mai importante virtuţi ale continentului european”.

În plus, Juncker a vorbit despre provocările Preşedinţiei române, mai ales în contextul în care ”Marea Britanie ne părăseşte”.

 

”Tot Preşedinţia Română va trebui să se ocupe de stabilitatea Uniunii pentru că Regatul Unit ne părăseşte la sfârşitul lunii martie, prin urmare Preşedenţia Română cu eleganţă va trebui să ştie să gestioneze această perioadă dificilă, cea de după Brexit. Am toată încrederea în autorităţile române, în dumneavoastră domnule preşedinte că veţi ştii să gestionaţi în mod corespunzător această etapă dificilă, dacă nu chiar tragică pentru că e vorba de plecarea Regatului Unit care pentru mine, în ochii mei, este un eveniment trist de care Europa nu avea nevoie, dar democraţia e ceea ce este, nu avem cum să-i împiedicăm pe cei care vor să ne părăsească să o facăm, nici pe noi, dar nici noi bănuiesc că nu o să fim încântaţi în 30 martie”, a mai spus Juncker.

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. După disuţii tête-à-tête, re loc întâlnirea cu membrii Colegiului Comisarilor, fiind aşteptate şi declaraţii comune Iohananis - Juncker.

Jean Claude Juncker se întâlneşte vineri, cu preşedintele Klaus  Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit programuui oficial, cele două reuniuni vor fi urmate de declaraţii comune de presă. 

Astfel, de la ora 10.30, Jean Claude Juncker şi Klaus Iohannis susţin o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, liderul european urmând a fi primit de către Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, la ora 11.45. De la 12.30 sunt programate declaraţiile comune ale premierului şi preşedintelui Comisiei Europene. 

Agenda vizitei la Bucureşşti a lui Jean Claude Junker include şi întâlniri cu Călin Popescu – Tăriceanu, preşedintele Senatului, şi cu Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, dar programul acestora nu a fost anunţat. Probabil că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache îl va înlocui pe Liviu Dragnea, care nu a fost prezent nici la ceremonia oficială de marcare a preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România, care a avut loc joi seară, la Ateneu.

De asemenea, vineri, Colegiul Comisarilor are întâlniri cu şeful statului şi cu prim-ministrul României, pentru a discuta despre priorităţile Preşedinţiei române.

Preşedinţii Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker, Consiliului European - Donald Tusk, Parlamentului European - Antonio Tajani şi Colegiul Comisarilor au participat, joi seară, la Ateneul Român, la ceremonia organizată pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE. 

România exercită, timp de 6 luni, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi trebuie să gestioneze marile dosare europene şi să asigure continuitatea politicilor europene. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.