Dacian Cioloş, împreună cu întregul cabinet, participă, marţi, de la ora 13.30, la şedinţa Camerei Deputaţilor în care se va da votul final privind pachetul de legi privind achiziţiile publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că începerea unor proiecte cu finanţare europeană depinde şi de votul care trebuie acordat în Parlament noilor legi ale achiziţiilor publice, precizând că a existat o discuţie cu preşedinţii celor două Camere pentru ca ”eventualul vot pe pachetul de achiziţii publice să aibă loc săptămâna viitoare”.

”Am avut o discuţie, angajat, cu conducerile Camerelor pentru ca eventualul vot pe pachetul de achiziţii publice să aibă loc săptămâna viitoare. Este ultima discuţie pe acre am avut-o, sperăm în continuare şi credem că e de importanţă maximă ca acest vot să aibă loc, în interesul tuturor, al mediului de afaceri care aşteaptă acest pachet şi ţine, evident, de începerea programelor şi finanţărilor europene, acest vot poate determina şi condiţionează vrând nevrând începerea şi demararea proiectelor pe noua finanţare”, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, Dan Suciu.

"Dacă ajungem pe finalul anului şi o să constatăm cu toţii că nu s-au absorbit fondurile europene, poate ar trebui să ne gândim şi la acest moment pe care, iată, îl amânăm de câteva săptămâni bune", a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, adăugând că speră ca acest vot să aibă loc săptămâna viitoare şi să nu existe această condiţionare pentru fondurilor europene pe noul ciclu financiar.

Premierul Dacian Cioloş a transmis o scrisoare Camerei Deputaţilor, solicitând să participe la plenul de miercuri alături de întregul său Cabinet, pentru votul asupra pachetului legislativ privind achiziţiile publice, însă deputaţii au amânat din nou sesiunea de vot final, programând-o săptămâna viitoare.

România avea termen doi ani, adică până pe 18 aprilie, să adopte noile norme privind achiziţiile publice finanţate cu fonduri europene, aşa cum au fost stabilite de către Comisia Europeană în 18 aprilie 2014. Pe 18 aprilie însă, Camera Deputaţilor, forul decizional, a votat legile doar pe articole şi a amânat votul final.

”Am introdus abordări în ceea ce priveşte cerinţele minime de calificare (…) există criterii în plus care vor ajuta  comisiile de evaluare în atribuirea lucrărilor, criterii calitative şi criterii care face referire la costul cel mai scăzut, nu preţul cel mai scăzut. În acelaşi timp facilităm prezenţa IMM prin criteriul de împărţire pe loturi, pentru ca  şi acestea să aibă acces la procedură. Schimbăm optica în ceea ce priveşte caietul de sarcini, promovăm criterii de performanţă”, a spus reprezentantul Guvernului, în timpul dezbaterilor de pe 18 aprilie din plenul Camerei Deputaţilor. 

Printre principalele modificări aduse la acest pachet legislativ se numără introducerea criteriului de atribuire ”calitate-preţ” la contractele de achiziţii  publice în cazul prestaţiilor de consultanţă ori asistenţă tehnică, elaborare de studii, proiectare, supervizare sau a celor intelectuale. Potrivit proiectului legislativ, oferta câştigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare. 

”Prin noua lege au fost realizate o serie de obiective destinate să asigure un cadru legislativ prin care achiziţiile publice să fie concuepute astfel încât să asigure o creştere inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii sociale. (...) Printre problemele cu care se confruntă domeniul achiziţiilor publice se regăsesc: lipsa de expertiză la un nivel satisfăcător cu privire la elaborarea documentaţiilor de atrivuire de către autorităţile contractante, utilizarea excesivă a criteriului de atribuire <<preţul cel mai scăzut>>, durata îndelungată a desfăşurării unei proceduri de atribuire”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" în criteriile de atribuire. În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viaţă al produsului  sau serviciului cumpărat.

Prin noua lege, autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.

Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta şi a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015, iar în luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.