Nicolae Ciucă, fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom din Afganistan şi al batalionului de infanterie participant la misiunea din Irak, fost şef al Statului Major General, ministru al Apărării în două guverne, este însărcinat cu formarea noului Cabinet, la un an de la înscrierea în PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicolae Ciucă are 54 de ani, s-a născut la Pleniţa, în judeţul Olt, şi în 1985 a absolvit Liceul Militar "Tudor Vladimirescu", Craiova, iar trei ani mai târziu, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu.

În perioada 1993-1995 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite, Bucureşti, iar în 2003 a obţinut titlul de Doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea "Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale".

Cariera profesională şi-a început-o în august 1988, când a devenit comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat "Rovine", Craiova. A fost apoi comandant de pluton cercetare şi instrucţie la Batalionul 121 Cercetare, Craiova, ofiţer de stat major în Biroul operaţii, Batalionul 121 Cercetare, Craiova, ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată "Rovine", Craiova,  ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", Craiova, comandant al Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", Craiova.

În perioada iunie 2002 - ianuarie 2003, a fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom, Afganistan, în 2003 2003 a deţinut funcţia de  conducător/director al exerciţiului OCE/EXDIR, în cadrul misiunii ISAF, iar în intervalul ianuarie 2004 - iulie 2004, a fost comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.

În ianuarie 2014, a devenit şef al Statului Major al Forţelor Terestre, iar în octombrie acelaşi an, preia funcţia de  locţiitor al şefului Statului Major General, pentru ca în ianuarie 2015 să fie numit  şef al Statului Major General, funcţie deţinută până în 28 octombrie 2019, când a fost trecut în rezervă. În luna noiembrie a aceluiaşi an a fost numit ministru al Apărării Naţionale, iar aproape un an mai târziu, a deţinut şi postul de premier interimar.

În octombrie 2020, s-a înscris în PNL, iar în decembrie a fost ales senator.

Nicolae Ciucă a primit mai multe ordine şi distincţii naţionale, dar şi Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor, Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii, în grad de ofiţer, Medalia Naţiunilor Unite, Medalia pentru Merit, SUA şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Conform celei mai recente declaraţii de avere, de la începutul lunii iunie, Nicolae Ciucă deţine, împreună cu soţia, două terenuri intravilane, unul în Dolj şi un altul în Ilfov, şi o casă de peste 200 de metri pătraţi în judeţul Ilfov, construită în 2017. De asemenea, deţine două maşini, Toyota Corola (fabricată în 2006) şi Toyota RAV 4, fabricată în 2020.

Ciucă are două conturi, care totalizează 200.000 de lei, dar şi credite la Banca Transilvania, două scadente anul acesta, iar un altul, scadent în 2025.

În calitate de ministru al Apărării, Nicolae Ciucă a avut în 2020 un venit anual de 168.613 lei, căruia i s-a adăugat o pensie de serviciu de  215880 de lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.