Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ludovic Orban a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale este depus şi susţinut de parlamentari liberali şi nu asumat de Guvern.

Premierul a spus că doreşte păstrarea pensiilor viagere pentru sportivii cu rezultate la competiţiile internaţionale sau indemnizaţiile de merit acordate unor oameni de cultură.

„Vedem cum evoluează dezbaterile. Mai bine se adoptă proiectul ăsta de lege şi eventual corectăm în Guvern, fie cu angajare de răspundere fie cu Ordonanţă de urgenţă” a spus Orban.

În ceea ce priveşte pensiile magistraţilor, primul ministru a spus: ”Am ascultat argumentele prezentate atât de CSM cat şi de reprezentanţii Sindicatului Grefierilor. Cred că fiecare categorie are propriile argumente. Ei spun că dreptul la o pensie de tip ocupaţional care să aibă un grad diferit de înlocuire a salariului de către pensie de datorează în mare parte restricţiilor din timpul carierei, pentru nu au voie să desfăşoare nicio altă activitate. Noi suntem deschişi oricărei discuţii pe tema asta, să luăm în calcul situaţia fiecărei categorii socio-profesionale dar credem că este nevoie de o dezbatere amplă în societate, de formarea unor grupe de,lucru care să facă o analiză extrem de serioasă a sistemului de pensii din România tocmai cu scopul de a elimina nedreptăţi, inechităţi, tratamente inegale ale diferitelor categorii, să dă mo lege, corectă, care să fie o oglindă fidelă a modului în care se stabileşte un drept la pensie pentru fiecare categorie socială”. 

Premierul a precizat că, dacă actualul proiect de lege va fi adoptat, va tăia pensiile speciale ale parlamentarilor. 

„În ceea ce priveşte magistraţii, legea poate fi supusă controlului Constituţional şi CCR va decide dacă este sau nu este constituţională. Suntem gata să corectăm (...) anumite prevederi care nu au făcut parte din proiectul de lege iniţial depus de parlamentar PNL şi care au fost introduse prin amendamente de PSD. Aici, repet, cred că aproape toate pensiile speciale dacă nu cumva toate au fost introduse prin legi de majorităţile PSD. Au făcut o analiză colegii mei că printre iniţiatori sunt unii care se disting, sunt campioni în introducere de pensii speciale, cum e domnul deputat Florin Iordache care a semnat patru propuneri legislative privind pensii calculate altfel decât pe principiul contributivităţii Ce vă spun limpede, clar, e că toate pensiile nesimţite vor fi tăiate” a spus Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.