Premierul Ludovic Orban susţine că nu există niciun motiv ca actul normativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin să fie considerat neconstituţional, subliniind că se aşteaptă ca judecătorii CCR să aplice "spiritul şi litera Constituţiei" şi să ţină cont de faptul că majoritatea românilor susţine alegerea edililor din două tururi de scrutin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Premierul Ludovic Orban a spus, joi seară, într-o emisiune la B1 Tv, că angajarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin poate fi atacată la CCR, dar că sunt şanse "minime" ca actul normativ să fie considerat neconstituţional, având în vedere că a fost adoptat prin asumarea răspunderii, şansa de a fi considerat neconstituţional fiind mai mare dacă decizia ar fi fost adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă. 
 
"Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv pentru a fi considerată neconstituţională. (...) Cred că orice judecător al Curţii Constituţionale vede ce s-a întâmplat în România în ultimul timp şi înţelege că trebuie să judece după litera şi spiritul Constituţiei şi trebuie să ţină cont de voinţa oamenilor, este majoritate covârşitoare a românilor care-şi doresc acest sistem de alegeri care permite cetăţenilor nemulţumiţi atunci când sunt majoritari să schimbe un primar care nu-şi face treaba", a mai afirmat premierul.
 
El a spus că "sistemul de alegeri în două tururi permite coalizarea celor care sunt nemulţumiţi de activitatea unui primar”, dar şi asigurarea unor majorităţi la nivelul Consiliilor Locale "pentru aplicarea programului câştigător”. 
 
Ludovic Orban a mai spus că PNL ar fi "preferat” ca modificarea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin să aibă loc pe cale parlamentară, dar că "şansa de a scoate acest proiect din Comisia de Cod Electoral e minimă". Guvernul a decis angajarea răspunderii, pe care primul ministru o consideră „mult mai bună, mai democratică”, întrucât parlamentarii pot aduce amendamente actului normativ sau chiar depune o moţiune de cenzură în termen de trei zile după citirea proiectului de lege.
 
"În cazul în care moţiunea de cenzură este adoptată legea nu este adoptată", a afirmat Ludovic Orban.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban.

”Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarolor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.