Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, luni, la conferinţa de lansare în România a Preşedinţiei cehe a Consiliului UE pentru semestrul al doilea al anului, unde a exprimat susţinerea deplină a României pentru avansarea agendei europene pe durata Preşedinţiei cehe, în vederea consolidării Uniunii Europene în faţa provocărilor multiple pe care le înfruntă în prezent. De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat obiectivul României de obţinere a unei decizii pozitive privind aderarea sa la spaţiul Schengen, arătând faptul că acţiunea fermă a ţării noastre în gestionarea crizei generate de războiul din Ucraina a reconfirmat capacitatea României de a asigura un răspuns solidar şi eficient la provocările actuale privind securitatea frontierei externe UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat MAE, în intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a exprimat susţinerea deplină a României pentru avansarea agendei europene pe durata Preşedinţiei cehe, în vederea consolidării Uniunii Europene în faţa provocărilor multiple pe care le înfruntă în prezent.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa solidarităţii, coeziunii şi unităţii statelor membre, făcând referire la răspunsul unitar al statelor membre dovedit în ultimele luni, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinirea cetăţenilor ucraineni care au fugit din calea războiului ilegal şi ilegitim declanşat de Rusia.

În acelaşi context, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit şi la importanţa asigurării securităţii energetice a Uniunii, salutând astfel obiectivele Preşedinţiei cehe în domeniu. În acest sens, a apreciat accentul pe care Preşedinţia cehă îl plasează pe avansarea discuţiilor privind Planul RePowerEU, precum şi pentru finalizarea negocierilor privind Pachetul Fit for 55 în domeniul climei.

Ministrul afacerilor externe a exprimat apreciere şi pentru atenţia pe care Preşedinţia cehă intenţionează să o acorde provocărilor din domeniul securităţii cibernetice în contextul intensificării provocărilor de acest tip. Astfel, a exprimat încrederea că, prin intermediul Centrului de Competenţe în domeniul securităţii cibernetice ce va fi găzduit la Bucureşti va fi adusă o contribuţie substanţială la îndeplinirea obiectivelor de securitate în acest domeniu.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat obiectivul României de obţinere a unei decizii pozitive privind aderarea sa la spaţiul Schengen, arătând faptul că acţiunea fermă a ţării noastre în gestionarea crizei generate de războiul din Ucraina a reconfirmat capacitatea României de a asigura un răspuns solidar şi eficient la provocările actuale privind securitatea frontierei externe UE.

În ceea ce priveşte Vecinătatea Estică, ministrul afacerilor externe a exprimat apreciere pentru recunoaşterea, cu prilejul recentului Consiliu European din iunie 2022, a perspectivei europene a Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei, precum şi pentru acordarea statutului de candidat Ucrainei şi R. Moldova. A subliniat importanţa continuării sprijinului Uniunii Europene pentru eforturile de modernizare şi pentru îndeplinirea reformelor necesare în procesul de integrare europeană a acestor state.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susţinerea României pentru începerea efectivă a negocierilor de aderare cu Albania şi R. Macedonia de Nord.

Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat în acest cadru găzduirea de către România, la 15 iulie 2022, la Bucureşti, a celei de-a doua conferinţe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-organizată şi co-prezidată împreună cu Germania şi Franţa, subliniind importanţa acestui format pentru generarea asistenţei în favoarea obiectivelor de reformă din această ţară, aspect cu atât mai relevant după obţinerea statutului de candidat la aderare care presupune îndeplinirea unui set consistent de reforme, menţionate în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie.

Ministrul a subliniat rolul grupurilor de lucru înfiinţate în acest format pentru susţinerea acestor reforme democratice şi a făcut un apel la implicarea statelor membre UE în acest sens.

Şeful diplomaţiei române a exprimat apreciere faţă obiectivele Preşedinţiei cehe în ceea ce priveşte consolidarea parteneriatului transatlantic, pe baza valorilor şi principiilor comune care stau la baza relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

Aurescu a evidenţiat, în context, aniversarea, la 11 iulie 2022, a 25 ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii.

La eveniment au mai participat ambasadoarea Republicii Cehe la Bucureşti, Halka Kaiserová, purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ştefan Turcu, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. De asemenea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a adresat, cu acest prilej, un mesaj video.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.