Mii de români stau la cozi în străinătate pentru a vota, duminică, unii dintre ei temându-se că nu vor reuşi să facă acest lucru, astfel că le cer rudelor din România să voteze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europarlamentarul Siegfried Mureşan afirmă, într-o postare pe Facebook, că situaţia în diasporă este mult mai gravă decât la alegerile prezidenţiale din 2014.

"Românii sunt obligaţi să stea la coadă şi umiliţi în văzul întregii Europe de actualul guvern. Ieşiţi la vot! Ieşiţi în fiecare oraş, în fiecare sat! Ieşiţi la vot în toate colţurile României. Votul vostru contează!", arată el.

La rândul său, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu susţine, tot pe Facebook, că până la 11, în diaspora deja votaseră cu 50% mai mulţi români decât au votat în total la alegerile din 2014.

"Votul din diaspora este însă din nou sabotat de actualul guvern", mai spune el.

De altfel, Voiculescu a postat şi un videoclip în care se vede coada la care stau alegătorii de la Barking, Londra, însoţit de comentariul "Bătaie de joc".

Postările sale au numeroase comentarii, inclusiv unele de la români aflaţi în diferite ţări europene care se plâng că stau la cozi pentru a vota.

"Paris Port d’Orleans, suntem de 2 ore şi jumătate şi înaintăm foarte greu. Mai avem cel puţin o oră de stat cu siguranţă. A venit şi Poliţia Naţională şi erau foarte nedumeriţi ce se întâmplă. Maşinile opresc şi ne întreabă ce căutam aici. Bătaie de joc şi lipsă de respect!", a scris o româncă.

Într-un alt comentariu se arată că în Germania, la secţia Offenbach am Main, oamenii stau la o coada de cel puţin un km, iar de 1 oră şi jumătate nu se mai votează pentru că s-au terminat buletinele de vot, scuza organizatorilor fiind că nu s-au asteptat să participe atâta lume.

Tot pe Facebook, un reprezentant al Grupului civic Diaspora Pentru Romania, organizatorul Mitingului Diasporei din 10 august 2019, Tommy Tomescu, spune că sunt foarte mulţi români la cozi şi îi îndeamnă pe cei din ţară să meargă la vot.

"Suntem zeci de mii de români la cozi în Londra, nu vor reuşi să voteze toţi. Le cerem rudelor din România să voteze pentru noi. Grupul civic Diaspora Pentru Romania, organizatorul Mitingului Diasporei din 10 august 2019", arată acesta.

În mediul online, oamenii spun că sunt cozi la secţiile de vot din Milano, Zürich Wetzikon, Amsterdam. Românii se plâng că sunt prea puţine secţii sau ştampile de vot, ceea ce face ca aşteptarea să fie lungă.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.