Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, la finalul unei întâlniri de aproximativ o oră şi jumătate cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că va fi o comunicare publică din partea Parlamentului României ca reacţie la criticile Departamentului de Stat al SUA care a cerut luni seară respingerea modificărilor la legile justiţiei pe motiv că ar afecta independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“O să fie o comunicare publică din partea Parlamenului”, a declarat Teodor Meleşcanu la ieşirea din biroul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Meleşcanu a stat aproximativ o oră şi jumătate în biroul preşedintelui Senatului. 

Potrivit unor surse, cei doi au conceput un răspuns pentru Departamentul de Stat al SUA, care să fie asumat de preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.