Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susţine că activităţile din secţiile de votare se desfăşoară în parametri normali, înregistrându-se doar ”incidente izolate”. MAE afirmă că au fost situaţii punctuale când au ajuns simultan cinci autocare cu alegători la aceeaşi secţie de votare sau momente când urnele de vot au fost umplute şi s-a aşteptat schimbarea lor. MAE precizează că numărul secţiilor de votare amenajate în străinătate este mult mai mare decât la alegerile precedente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secţii de votare organizate în afara României sunt operaţionale şi funcţionează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât ca toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, a transmis, duminică, MAE.

Sursa citată a preciat că au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secţii de votare din străinătate.

”Au fost semnalate situaţii punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeaşi secţie de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeaşi secţie de votare). De asemenea, au fost semnalate situaţii în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetăţeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale”, a mai tranmis MAE.

Ministerul afirmă că la acest scrutin electoral s-a organizat un număr record de secţii de votare în străinătate, mai mare decât dublul numărului de secţii organizate la scrutinele anterioare.

Astfel, prin comparaţie cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 şi 2007 – când au fost organizate câte 190 de secţii), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe secţii de votare, numărul actual fiind de 441.

Potrivit MAE, comparativ cu referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 2018 (378 de secţii), sunt organizate 63 de secţii în plus, iar în comparaţie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secţii), cu 24 mai multe secţii de votare. În concluzie, numărul secţiilor de votare pentru cetăţenii români din străinătate nu s-a redus, dimpotrivă s-a dublat, de la 190 la 441 în anul 2019.

”Lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate”, susţine MAE.

Ministerul Afacerilor Externe afirmă că ctăţenii din străinătate pot vota la oricare dintre secţiile de votare organizate pe teritoriul statului în care se află temporar.

”Prin urmare, în cazul în care la una dintre secţiile de votare se constată prezenţă mai ridicată, ce implică un timp de aşteptare mai mare pentru exercitarea dreptului de vot, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se deplaseze la cea mai apropiată secţie de votare. Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar şi în alte locaţii”, afirmă reprezentanţii Ministerului.

Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (76, cu 3 mai multe decât în 2016), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29, cu 8 mai multe decât în 2016), Germania (25, cu 10 mai multe decât in 2016), Franţa (17), Austria (9), Belgia (8).

Mii de români stau la cozi în străinătate pentru a vota, duminică, unii dintre ei temându-se că nu vor reuşi să facă acest lucru, astfel că le cer rudelor din România să voteze.

Reprezentanţii mai multor partide au reclamat proasta organiare.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.