Premierul Ludovic Orban le-a transmis joi prefecţilor cu nu au voie să fie obosiţi şi că trebuie să se mobilizeze la maxim în lupta pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Şeful Executivului a cerut prefecţilor să îi responsabilizeze pe primari, mai ales că eu proaspăt aleşi, iar direcţiilor de sănătate publică le-a solicitat să crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suspendarea pe o perioadă de timp a activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, de asemenea reducerea circulaţiei pe perioada nopţii şi folosirea sistemului telemuncă şi decalarea programului de începere şi finalizare a activităţii la serviciu, atât în unităţile publice, cât şi în zona privată. Aceste lucruri trebuie comunicate şi să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinaţi să le respecte. Aş solicita prefecţilor să responsabilizeze suplimentar primarii. Primarii sunt proaspăt aleşi, ei se bucură de autoritate în comunitate şi trebuie implicaţi în efortul nostru de a opri pandemia. Sunt oameni care trebuie să comunice măsurile şi care să se asigure că se dispun acţiunile atunci când nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară. Primarul trebuie să fie alături şi să susţină implicarea poliţiei locale, nu aşa cum au făcut până de curând unii primari să dea ordine diferite decât cele primite de la inspectoratele judeţene de poliţie. Le cer prefecţilor, împreună cu inspectoratele de muncă să discute cu angajatori publici şi privaţi decalajul muncii pentru a evita aglomerarea în mijloacele de transport”, a afirmat Ludovic Orban, joi la videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19 de la Palatul Cotroceni.

Prim-ministrul a mai spus că înţelege că pe direcţiile de sănătate publică este mare presiunea, însă a precizat că ele au o misiune fundamentală în combaterea răspândirii SARS-CoV-2.

„Închei prin a cere din nou direcţiilor de sănătate publică să îşi crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, atât pentru persoanele diagnosticate pozitiv, cât şi pentru persoanele care trebuie să intre în carantinare. E adevărat că pe direcţiile de sănătate publică este o presiune mare. Pe de altă parte direcţiile de sănătate publică au această misiune fundamentală de a opri pandemia. Emiterea deciziilor, degeaba facem anchete, dacă nu sunt emise deciziile de carantinare sau izolare a persoanelor bolnave. Sunt persoane pentru care s-a dispus izolarea, fie nu au primit deciziile, fie nu a fost verificat dacă s-a respectat decizia. Nu aveţi voie să fiţi obosiţi.Trebuie să fiţi mobilizaţi la maxim. Am convingerea că vom reduce numărul de infectări şi vom intra pe trend descendent pentru a putea începe să revenim uşor uşor la o normalitate”, a completat Orban. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.