Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că grupurile parlamentare ale partidului vor ataca la Curtea Constituţională numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Şi liderul USR Dan Barna a făcut un anunţ similar şi a precizat că votul în plenul reunit al Parlamentului nu respectă legea de funcţionare a Consiliului Legislativ. Roman a precizat că PNL vrea să îi ajute pe colegii de la USR şi astfel a prezentat şi câteva argumente ale sesizării care va fi depusă la CCR, printre motive se numără şi faptul că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţiile de bună reputaţie cerute de lege şi astfel acesta e incompatibil cu funcţia pentru care a fost propus. Un alt argument este că Iordache este încă membru PSD, iar legea spune că un candidat la şefia Consiliului Legislativ trebuie să nu fie membru al unui partid politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE „Colegii jurişti lucrează serios la sesizarea către CCR, împotriva lui Florin Iordache, impus de blatul PSD-USR, in fruntea Consiliului Legislativ. Dorim sa-i ajutam pe colegii din USR şi prin urmare o sa postez o mică parte din conţinutul sesizării, in speranţa ca o vor prelua in sesizarea promisa de ei:
 
- alegerea Preşedintelui Consiliului Legislativ, în persoana lui Florin Iordache, s-a realizat prin încălcarea dispoziţiilor art.9 alin.2 din Legea nr.73/1993 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ. Acest articol se află sub prezumţia de constituţionalitate şi dispune: "Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului...".
 
Pe cale de consecinţă nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege pentru alegerea Preşedintelui Consiliului Legislativ, fiind încălcat principiul legalităţii prevăzut de art.1 alin.5 din Constituţie.
 
- Florin Iordache nu indeplineşte condiţiile de bună reputaţie cerute de lege fiind iniţiatorul mai multor proiecte legilsative care au generat revoltă publică. Buna reputaţie este incompatibilă cu orice acţiune care revoltă publică. De asemenea este încalcat principiul legalităţii, art.1 alin.(5) din Constituţie.
 
- Al treilea motiv de neconstituţionalitate este neîndeplinirea condiţiei prevăzute de lege care dispune că preşedintele Consiliului Legislativ nu poate fi membru al unui partid politic. La dosarul depus la secretarul general al Camerei Deputaţilor nu există dovada ca dl. Iordache a demisionat din PSD anterior înregistrării candidaturii. Pe cale de consecinţă pentru a treia oară este încălcat art.1 alin.5 din Constituţia României coroborat cu art.20 alin.2 din Legea nr.73/2020”, arată Florin Roman miercuri pe Facebook. 
 
ŞTIREA INIŢIALĂ „Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituţionalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR şi dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii jurişti vor depune rapid sesizarea la CCR”, a afirmat Florin Roman, potrivit unui comunicat de presă al PNL.
 
Liderul deputaţilor liberali a mai spus că Florin Iordache este autorul infamei OUG 13 care a scos sute de mii de români în stradă care au vrut să apere democraţia şi prin urmare nu are ce căuta la şefia Consiliului Legislativ.
 
„Florin Iordache, autorul infamei OUG 13, cea care a scos în stradă sute de mii de români dornici să apere democraţia, nu are ce căuta în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Este de neacceptat ca în 2020 să avem  într-o funcţie atât de importantă o slugă a lui Dragnea, asta deşi pesediştii susţin că s-au rupt de epoca Dragnea. Votul de ieri arată exact contrariul, arată chiar că cele mai nocive personaje din epoca Dragnea sunt promovate în funcţii cheie în statul român”, a conchis Roman.
 
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la desemnarea lui Florin Iordache la şefia Consilului Legislativ, că aceasta arată o dată în plus că majoritatea PSD din acest parlament trebuie să plece acasă. El a susţinut că singurii parlamentari care au votat candidatul susţinut de PNL, Augustin Zegrean, au fost liberalii.
 
Şeful Executivului a anunţat că după alegeri vor fi reformate toate instituţiile statului şi vor fi alungaţi „toţi politrucii PSD plantaţi împotriva bunului simţ”.
 
Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine.
 
Au fost 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.

Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza la CCR numirile făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, mai precizează Dan Barna.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.