Deputatul UDMR Attila Korodi a atras atenţia miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că România trebuie să acţioneze pentru protejarea identităţii naţionale a minorităţilor etnice. Replica a venit, în scurt timp, de la preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a spus că unii parlamentari ”o ţin gaia-maţu aşa cu a nu rata niciun prilej de a certa puterea, de a certa Guvernul, de a certa pe toată lumea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Barometrul democraţiei într-o ţară este şi starea de spirit în care o minoritate etnică se găseşte într-un moment (...) Niciodată nu a fost atât de important ca statul român să demonstreze că acţionează pentru protejarea identităţii naţionale ale comunităţilor etnice autohtone din România. Într-o Europă unită toţi suntem minoritari, astfel că lupta noastră pentru apărarea drepturilor comunităţilor etnice naţionale pentru păstrarea identităţii naţionale trebuie să fie la fel de unită”, a declarat Attila Korodi de la tribuna Parlamentului în cadrul dezbaterilor asupra declaraţiei referitoare soluţionarea rapidă a situaţiei privind noua eege a Educaţiei care limitează dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400 de mii de etnici români din Ucraina.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat intervenţia deputatului UDMR, spunând că Parlamentul nu poate adopta măsuri neprezentate şi neargumentate serios, care să genereze reacţii ce ar face imposibilă aplicarea lor.

”Au mai fost şi alte intervenţii ale unor parlamentari care o ţin gaia-maţu aşa cu a nu rata niciun prilej de a certa puterea, de a certa Guvernul, de a certa pe toată lumea. Nu vreau să comentez aceste lucruri. Dacă din partea vreunei minorităţi naţionale din România există argumente serioase că statul român în ultima perioadă nu a respectat standardeele europene, eu zic că e bine să aibă loc o discuţie aşezată – nu este cazul în România”, a declarat Liviu Dragnea.

Disputa vine în contextul în care în Camera Deputaţilor se află în dezbatere o iniţiativă de UDMR privind scăderea de la 20% la 10% a procentului minim al minorităţilor naţionale dintr-o localitate pentru a acolo să se folosească limba maternă în instituţiile publice.

”Le-am spus (deputaţilor PSD – n. red.) că nu am avut nicio discuţie pe tema asta şi că din punctul meu de vedere este prematur să se discute acum despre modificări legislative generate sau solicitate prin acele amendamente – respectiv procentul de 10% care să fie scăzut de la 20%. Deci nu am discutat, nu discutăm şi nu vom susţine aceste amendamente. E prematur să discutăm, astea sunt subiecte foarte sensibile. Dacă vor fi explicate bine şi populaţia va înţelege şi va fi de acord, nu avem nicio problemă. Dacă acele amendamente nu vor fi înţelese, nu avem de ce să le susţinem”, a susţinut Liviu Dragnea în urmă cu două zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.