Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat pentru News.ro că decizia preşedintelui de a o revoca pe şefa DNA este o decizie normală şi spune că, totuşi, i-a luat cam mult să citească motivarea CCR, dar a dat dovadă că este garantul respectării Constituţiei. Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat pentru News.ro că decretul de revocare din funcţie a şefei DNA a fost semnat cu o întârziere de 30 de zile. El spune că dcretul avea o semnificaţie "extraordinară" pentru că şi pe viitor ar fi putut preşedintele să încalce Constituţia prin nesemnarea altor decrete importante. La rândul său, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat luni pentru News.ro că decizia preşedintelui Iohannis de a o revoca pe Codruţa Kovesi trebuia luată acum o lună şi susţine că, dacă s-a luat aşa târziu, nu este decizia lui Klaus Iohannis ci a "sistemului", care a calculat ce înseamnă o suspendare din funcţie. Ştefănescu afirmă că prin revocarea procurorului-şef al DNA a fost "sacrificat" un om şi va urma o revanşă, care poate fi legată de dosarul de la DIICOT deschis pe numele premierului Dăncilă sau legat de Codul penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Zegrean: Cine se bucură de îndepărtarea doamnei procuror de acolo se bucură prea devreme. Nu cred că se va opri aici lupta antocorupţie

Iordache: Preşedintele a înţeles că deciziile CCR trebuie respectate. I-a luat cam mult până a citit în integralitate decizia şi a dat dovadă că este garantul respectării Constituţiei

"O decizie normală. Preşedintele a înţeles că deciziile CCR trebuie respectate. I-a luat cam mult până a citit în integralitate decizia şi a dat dovadă că este garantul respectării Constituţiei prin această decizie pe care a luat-o. (...) Pentru noi, ca semnal (...) e un semnal de normalitate faptul că preşedintele României respectă deciziile CCR. Sunt decizii ale CCR care ne plac, altele care nu ne plac, dar în integralitate, aşa cum a spus şi Comisia de la Veneţia, deciziile CCR trebuie respectate de toată lumea", a declarat Florin Iordache pentru News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. 

În declaraţia făcută la Cotroceni în care a anunţat revocarea şefei DNA, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a spus că preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept, iar statul de drept se manifestă zi de zi, prin decizia fiecărui cetăţean de a respecta Constituţia şi legile ţării.

Dobovolschi a citat din decizia Curţii Constituţionale în care se precizează că preşedintele urmează să semneze decretul de revocare a şefei DNA.

Nicolicea: Decizia de revocare a lui Kovesi este dată cu o întârziere de 30 de zile. Avea o semnificaţie extraordinară, pentru că şi pe viitor ar fi putut să încalce Constituţia nesemnând alte decrete care aveau o importanţă mult mai mare

"(Decizia - n.r.) este dată cu o întârziere de 30 de zile. (...) Această decizie de a semna practic un decret... Nu comentăm cu privire la faptul că decretul era un decret de revocare. Avea o semnificaţie extraordinară, pentru că şi pe viitor ar fi putut să încalce Constituţia nesemnând alte decrete care, zic eu, aveau o importanţă mult mai mare. Nesemnarea unui decret de numire a miniştrilor, a Guvernului şi aşa mai departe", a declarat Eugen Nicolicea pentru News.ro.

Codrin Ştefănescu: Dacă s-a luat abia astăzi decizia de revocare a şefei DNA, nu e decizia lui Iohannis, e decizia sistemului. Au preferat să sacrifice un om de pe tabla de şah, urmând să îşi ia revanşa vizavi de coaliţie

"Decizia asta trebuia luată acum 31 de zile şi atunci era Constituţia respectată. Dacă s-a luat abia astăzi (luni - n.r.), nu e decizia lui Iohannis, e decizia sistemului, a celor care îi fac punctajul domnului Iohannis, iar aceştia, după un calcul, la fel cum ne-am făcut şi noi în coaliţie privind suspendarea, au calculat şi ei ce înseamnă suspendarea şi ce se poate întâmpla după cu ei. Au preferat să îi sacrifice un om de pe tabla de şah, urmând să îşi ia revanşa vizavi de coaliţie. Nu ştiu în ce constă această revanşă. Poate să fie dosarul de la DIICOT deschis pe numele Guvernului, poate să fie Codul penal. În orice caz, această pierdere a lor nu este făcută doar pentru respectarea Constituţiei, ci e făcută de nevoie într-un moment în care astrele nu erau favorabile pentru ei", a declarat Codrin Ştefănescu pentru News.ro.

El a criticat faptul că nu a ieşit preşedintele Klaus Iohannis personal să facă anunţul, ci şi-a trimis purătorul de cuvânt şi "s-a spălat pe mâni".

"Mai mult, se vede cu ochiul liber lucrul ăsta, pentru că Iohannis nici măcar nu a venit personal la conferinţa de presă, ci a trimis-o pe doamna Puşcalău (Mădălina Dobrovolschi - n.r.). El era obişnuit că avea punctaje foarte bune pentru el să iasă de la Cotroceni şi să îl înjure şi pe Dragnea, şi pe Tăriceanu, şi PSD, ALDE, coaliţie şi Guvernul. De data asta, când e vorba de revocare, trimite purtătorul de cuvânt şi s-a spălat pe mâni, conform altui punctaj pe care îl are de bifat", a adăugat acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Liviu Dragnea a anunţat săptămâna trecută că luni urmează să fie luată o decizie cu privire la suspendarea preşedintelui, după ce a trecut o lună de la decizia CCR care spune că procurorul-şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, trebuie demisă prin decret semnat de către preşedinte. Dragnea l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că ”îşi bate joc de Constituţie”. Călin Popescu Tăriceanu şi-a delegat atribuţiile, în perioada 9-11 iulie, către senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, dar a declarat duminică seară la Antena 3 că susţine "necondiţionat" suspendarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.