Preşedintele Klaus Iohannis consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliţia de guvernare trebuie să ţină cont. Dacă acţiunile Guvernului şi Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiţiei vor continua în aceeaşi direcţie ca şi până acum, România va face paşi înapoi în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, mai spune Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Prezidenţială arată, într-un comunicat de presă, că preşedintele Klaus Iohannis împărtăşeşte opinia Comisiei Europene conform căreia procesul de modificare a acestei legislaţii trebuie să fie unul cât mai transparent şi cu luarea în considerare a poziţiei tuturor actorilor din sistemul judiciar.

De la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător şi doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale, spune Iohannis.

"Comisia Europeană atenţionează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 şi a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuţie a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate. În cei zece ani care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană, ţara noastră a făcut progrese importante în domeniul justiţiei, progrese la care ultimele rapoarte MCV au făcut constant referire. În acelaşi timp, finalizarea monitorizării României prin acest mecanism depinde în mod direct de caracterul sustenabil şi ireversibil al acestor reforme", mai arată el.

Klaus Iohannis atrage atenţia că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei poate fi periclitat de acţiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetăţenilor, şi nu a unor interese partizane sau de grup.

Potrivit acestuia, afectarea independenţei sistemului judiciar şi, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiţia nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut.

Preşedintele Klaus Iohannis mai spune că va uza de toate atribuţiile sale constituţionale pentru a asigura independenţa justiţiei şi un stat de drept funcţional. "Aceasta este viziunea unei Românii europene puternice, susţinută prin vot de milioane de cetăţeni", adaugă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.