Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură, că face un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică, să nu devină "complici la un astfel de act iresponsabil". "Îmi exprim speranţa că parlamentarii României înţeleg gravitatea momentului pe care ţara noastră îl traversează şi nu se vor alătura demersului PSD", a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele şi sănătatea cetăţenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preţ. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor îşi urmăreşte unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorinţa de putere şi nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce", afirmă Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă transmis luni.

El consideră că depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă "un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19". Iohannis adaugă că, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetăţenii şi autorităţile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, "PSD s-a remarcat doar prin acţiuni de permanentă sabotare a acestui efort naţional".

"Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moţiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani şi a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în faţa unei astfel de crize. Care sunt criticile aduse Guvernului Orban? Că a reuşit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susţine cât mai multe categorii economice şi sociale să treacă mai uşor prin această perioadă critică? Sau faptul că şi-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile?", afirmă şeful statului.

Klaus Iohannis spune că moţiunea de cenzură nu are niciun temei real, iar "depunerea ei într-un moment în care numai de instabilitate politică nu avem nevoie, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, este complet neavenită".

"Fac un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniţi complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar naţional de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranţa că parlamentarii României înţeleg gravitatea momentului pe care ţara noastră îl traversează şi nu se vor alătura demersului PSD", subliniază Iohannis.

Potrivit acestuia, moţiunea de cenzură este un instrument democratic, dar "a risca să suprapui o criză politică peste o criză sanitară fără precedent reprezintă dovada cinismului şi populismului duse la extrem".

"PSD nu a avut şi nu are soluţii pentru români, PSD vrea să arunce ţara în haos doar pentru a mai câştiga câteva voturi potenţiale în perspectiva alegerilor care se apropie", consideră Iohannis.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate, luni, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi. În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează ”pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a anunţat prim-videpreşedintele formaţiunii, Sorin Grindeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.