Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, întrebat despre donaţia de 100 de euro pentru Cuminţenia Pământului făcută de Ambasada Rusiei la Bucureşti, care a lansat şi un videoclip, că nu comentează "acţiunile unei ambasade", acest lucru urmând să fie făcut de Ministerul de Externe. Legat de protestul care are loc marţi seară la Ambasada Rusiei, şeful statului a spus că, "dacă oamenii s-au simţit jigniţi şi vor să îşi arate dezacordul, atunci România este o ţară unde asemenea acţiuni sunt posibile".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu comentez acţiunile unei ambasade străine, asta va face MAE. Dacă vorbim despre iniţiativa de a protesta, dacă oamenii s-au simţit jigniţi sau li s-a părut că nu se prezintă anumite lucruri aşa cum trebuie şi vor să îşi arate dezacordul, atunci România este o ţară unde asemenea acţiuni sunt posibile", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi seară, întrebat despre donaţia şi videoclipul postat pe Facebook de către Ambasada Rusiei, dar şi despre protestul care are loc la sediul misiunii diplomatice.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni "o contribuţie financiară modestă" pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului".

Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei".

"Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori în platoul de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial - armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României - România se reconstruieşte economic şi social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru Cuminţenia Pământului. România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

Videoclipul, care conţine imagini din filmul scrurt realizat în luna august de agentia Papaya Advertising, vine ca o replică la spotul în care se face referire la tezaurul României şi în care apar şi Stalin şi soldaţi ai Armatei Roşii. Spotul este  intitulat "Ultimul tren".

Donaţia făcută de Ambasada Rusiei în campania ”Cuminţenia Pământului” şi videoclipul lansat luni de instituţie au agitat spiritele pe Facebook.

O campanie ”Donează un cent pentru Rusia” a fost demarată marţi pe reţeaua de socializare, ”ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur”, iar de la ora 17.00 în faţa reşedinţei misiunii diplomatice are loc o acţiune de protest.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.