Vicepreşedintele PNL Mihai Cîţu îl atacă dur pe premierul Mihai Tudose, susţinând că acesta "vrea să bage pumnul în gură pieţei libere cu ajutorul BNR", instituţie care răspunde în faţa Parlamentului, şi nu a Guvernului. Cîţu îi transmite lui Tudose că, dacă nu îi convine că au crescut dobânzile, preţurile şi se depreciază moneda naţională, atunci trebuie să schimbe politica economică intervenţionistă a PSD, să elimine din subvenţii, să coreleze salariile cu productivitatea sau să simplifice codul fisca, ci nu să încerce să reglementeze preţurile, aceasta fiind "o prostie şi o ticăloşie pentru care o să plătim toţi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Tudose vrea să bage pumnul în gura pieţei libere cu ajutorul BNRS-a supărat Tudose! De un an de zile partidul din care face parte a dat lovitură după lovitură economiei României. Mister Tudose însuşi a dat fără milă. A introdus supraacciza, a supraimpozitat contractele de muncă parţiale, a introdus TVA defalcat, a furat banii din pilonul 2 de pensii pentru a acoperi gaura de la pilonul 1 şi multe altele. Dar, cel mai ticălos, a lovit prin discursul său public. Tot ce era legat de sectorul privat era vinovat pentru orice problemă apărută în economie. Nu înţelege de ce fac profit companiile private. Iar dacă fac, lui, un om care a lucrat toată viaţă la stat, i se pare că fac prea mult. Nu e singurul din PSD care ar interzice profitul", a scris Cîţu, sâmbătă, pe Facebook. 
  
El spune că în acest mediu ostil piaţa a reacţionat şi au început să crească dobânzile. 
 
"Da Mister Tudose, dobânda este preţul capitalului. La fel cum preţurile bunurilor de consum au crescut pentru că economia privată, obstrucţionată şi sufocată de subvenţii, reglementări, controale ale ANAF etc, nu a putut să răspundă imediat cererii create artificial de creşterea salariilor din pix. Este elementar Mister Tudose, preţurile cresc pentru a restabili un echilibru între cerere şi ofertă.  Iar dacă piaţa internă nu face faţă, atunci, pentru a satisface cererea creată artificial, importăm. Şi aşa ajungem şi la deprecierea monedei naţionale sau creşterea cursului de schimb. Alt preţ. Cererea pentru valută, pentru plata importurilor, a făcut să crească preţul-adică cursul de schimb leu-euro. Vezi Tudose? În 2 minute ţi-am explicat de ce cresc preţurile în economie. Nu este nevoie să faci presiuni asupra băncii centrale să intervină. Orice intervenţie oricum nu poate decât să amâne inevitabilul", mai arată senatorul liberal. 
  
El îi mai transmite premierului că BNR răspunde în faţa Parlamentului, şi nu în faţa Guvernului. 
 
"Mister Tudose, dacă nu-ţi convine că au crescut dobânzile, preţurile şi se depreciază moneda naţională, atunci schimbă politică economică intervenţionistă a PSD. Dereglementeaza, elimină din subvenţii, corelează salariile cu productivitatea, simplifică codul fiscal, privatizează ce mai este de privatizat şi abrogă ordonanţa care permite numiri politice în conducerea companiilor de stat. Dar nu încerca să reglementezi preţurile. Este o prostie şi o ticăloşie pentru care o să plătim toţi", adaugă Florin Cîţu. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.