Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seara, la Antena 3, că săptămâna viitoare, luni, va avea loc şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în care se va vota constituirea comisiei de anchetă a guvernului Cioloş, în cadrul căreia va trebui să se afle de ce s-a încasat "cu mai puţin de 10 miliarde la bugetul ţării".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În faţa comisiei de anchetă trebuie să răpundă, nu trebuie să îmi răspundă mie pe Facebook, nici la televizor. Am decis azi în Birourile Permanente reunite: luni avem plenul reunit - Camera Deputaţilor şi Senat - şi acolo vom vota constituirea acestei comisii de anchetă şi cu temele, întrebările minimale care trebuie să fie puse tuturor celor care trebuie să răspundă. Dacă vor veni cu explicaţii serioase, foarte bine. Trebuie să aflăm de ce s-a încasat cu mai puţin de 10 miliarde”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Birourile Permanente reunite au aprobat, marţi, solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificare condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 de către Guvernul Cioloş, a anunţat marţi secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

"Scopul anchetei este verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informaţii şi clarificări pe acastă temă", a afirmat deputatul PSD.

Marcel Ciolacu a mai spus că obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de către comisiile reunite de buget: “Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă; care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare”.

Printre întrebările care vor mai fi adresate de parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe se numără: “cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 23 noiembrie - cea de-a doua rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat în luna decembrie 2016; care a fost media veniturilor totale ale bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului; cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015”.

De asemenea, celor audiaţi în Comisiile de buget-finanţe li se vor mai adresa următoarele întrebări: “care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului total consolidat la prima şi la a doua rectificare; cât este venitul nerealizat la 31.12 2016 din sume de la Uniunea Europeană 2017 - 2020 (exerciţiul financiar European) comparativ cu veniturile din sumele de la UE pentru perioada 2014 – 2020 estimată la 23 noiembrie - data celei de-a doua rectificări, care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fondurile europene pe fiecare minister în  parte; care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situaţie pentru fiecare investiţie şi program în parte; care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul anului 2016 la capitolul cheltuieli de personal".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.