Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat, miercuri, în timpul dezbaterilor privind adoptarea raportului Comisiei SIPA, că îşi manifestă regretul pentru USR, care se revendică a fi un partid al generaţiei tinere, dar face “apologia structurilor de forţă” şi încalcă drepturile omului, iar PNL s-a transformat într-un partid slugarnic. În replică, preşedintele USR, Dan Barna, a spus că l-a apreciat pe Varujan Vosganian, dar numeşte „o bătaie de joc” afirmaţiile acestuia la adresa USR. Totodată, deputatul PMP Robert Turcescu a numit Comisia SIPA un “fâs”, care a pierdut timpul şi a numit raportul "o mizerie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îmi manifest regretul că un partid care se revendică al tinerei generaţii, cum este USR care face apologia structurilor de forţă şi al încălcărilor drepturilor omului. Când toate generaţiile tinere postbelice (...) până la generaţia mea care prefera blugii şi cântecele lui Deep Purple, această tânără generaţie reprezentată politic de USR se încolonează în spatele serviciilor de informaţii în forma lor perversă, în spatele procuraturii în forma lor agresivă ce transformă într-o apologie a încălcării drepturilor omului. Iar PNL, în care mulţi dintre noi am activat, şi-a abandonat tradiţia, a abandonat omagierea martirilor pe care i-a dat în anii 50 şi s-a transformat într-un partid slugarnic şi fanatizat care nu e dispus să facă nicio concesie criticării a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în serviciile secrete, în procuratură şi în alte instituţii de forţă ale ţării. De aceea ALDE dă un vot favorabil concluziilor acestei comisii", a susţinut Vosganian.

În replică, preşedintele USR, Dan Barna, a susţinut că l-a apreciat pe Varujan Vosganian, dar să spună că USR se aliniază în spatele încălcării drepturilor omului şi a instituţiilor de forţă este „o bătaie de joc”

”E păcat, mare păcat, de atâta spirit irosit pentru dezinformare şi minciună. După ce am venit la facultate în Bucureşti eram, domnule Vosganian, printre cei care vă ascultam cu emoţie la radio şi în momentul acela aveam o speranţă. Ceea ce aud de mai multe zile şi vă admir stilul oratoric, dar să spuneţi că USR, un partid care vine acum din stradă, se aliniază în spatele încălcării drepturilor omului şi al instituţiilor de forţă este o bătaie de joc a tot ceea ce dumneavoastră şi câţiva ca dumneavoastră aţi reprezentat la un moment dat pentru România”, a spus Barna.

Liderul USR i-a mai spus lui Vosganian că, pentru Liviu Dragnea, la mitingul din 9 iunie le-a spus românilor că toţi sunt infractori şi vor fi luaţi de DNA.

“Sâmbătă (la mitingul PSD – n.r.), le-aţi spus acelor amărâţi că toţi sunt infractori. Pentru un om ca Liviu Dragnea aţi ajuns să le spuneţi românilor că toţi sunt infractori şi că vor fi luaţi de DNA dacă se ceartă cu vecinul sau cu colegul de serviciu? Despre asta este vorba: despre bătaia de joc în care aţi târât România şi despre folosirea unor abilităţi şi a unui talent literar pe care îl aveţi pentru a prosti o naţiune. Este o ruşine, vă spun asta cu durere”, a continuat Barna.

“Observ un entuziasm deosebit la dezbaterea acestui raport, cam cum a fost şi la lucrările Comisiei. În fapt, Comisia SIPA în care vă mărturisesc că am intrat nu neapărat cu entuziasm, dar cu preocupare, gândindu-mă că va fi prima Comisie parlamentară de anchetă care ar putea ajunge la nişte rezultate interesante, a fost un fiasco. Un fâs! Văd că toată lumea astăzi inclusiv în raportul, întocmit în limbaj de lemn de domnul preşedinte, Comisia zice acolo: Vai, au intrat Tapalagă, Macovei şi alţii în arhivă. Poate că e grav într-adevăr. (...) Dar ce se ascunde în această arhivă SIPA? Oare n-ar fi trebuit înainte să ne întrebăm cum au intrat, când au intrat, de ce au intrat, care sunt balaurii din această arhivă SIPA de care se teme toată lumea? Or, eu am intrat în această Comisie gândindu-mă că, la final, raportul întocmit de Comisie va răspunde la o întrebare fundamentală atunci când discutăm despre SIPA  - a făcut sau n-a făcut poliţie politică personalul SIPA? Aceasta este întrebarea”, a spus Robert Turcescu.

El spune că raportul nu răspunde la acea întrebare şi afirmă că membrii Comisiei “nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le mirosea”, anunţând că PMP va vota împotrivă.

“Dacă veţi parcurge cele 50 de pagini (...) veţi constata că nicio clipă nu se pune această problemă. Păi de unde ştim noi, în condiţiile astea, ce votăm? (...) L-au luat pe nu în braţe - nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le mirosea. (…) Vom vota împotriva adoptării acestui raport, pentru că am pierdut timpul în această Comisie, o mizerie de raport, iar astăzi să discutăm, să votăm o astfel de mizerie de raport e pierdere de timp. Mai bine am fi păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor mineriadelor din 13-15 iunie 1990 când au murit oameni pe străzi”, a continuat Turcescu.

Parlamentul a adoptat miercuri, cu 166 de voturi "pentru", 54 de voturi "împotrivă" şi patru abţineri, raportul Comisiei SIPA cu privire la desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA), în care se arată că declaraţiile persoanelor audiate au dus la concluzia că ministrul Justiţiei din 2005, Monica Macovei, alături de consilierul său, jurnalistul Dan Tăpălagă, au pătruns în arhivă. De asemenea, spune raportul, Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 privind desfiinţarea DGPA a fost “iniţiată cu siguranţă de ministrul Justiţiei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.