Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ afirmă că prevederea potrivit căreia, în şcolile cu predare în limba maternă, disciplina limba şi literatura română va fi predată de alţi învăţători decât cei încadraţi la clasă este neconstituţională, întrucât încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, aplicându-se doar pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale. Ganţ îi cere premierului "să abroge prin OUG această aberaţie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a afirmat, miercuri, în Parlament, că Guvernul a adoptat, în luna august, Ordonanţa nr. 9, care la art. 1 pct. 17 prevede predarea disciplinei de limba şi literatura română în şcolile cu predare în limba maternă de către alţi profesori decât învăţătorii/profesorii care erau încadraţi la clasă.

"Această prevedere este neconstituţională, pentru că încalcă principiul nediscriminării pe criterii etnice, deoarece se aplică doar pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale. Totodată, este şi ilegală, pentru că îi privează pe colegii noştri din învăţământul primar de a preda materiile din planul-cadru pentru care sunt calificaţi şi pregătiţi din punct de vedere ştiinţific şi metodic. Toţi învăţătorii/profesorii pentru învăţământul primar au studiat «Metodica predării limbii şi literaturii române în învăţământul primar», aspect atestat prin diplome şi foi matricole. La examenele de titularizare, definitivat şi de obţinere a gradelor didactice au susţinut, pe lângă proba de limba maternă, şi proba de limba şi literatura română, având subiecte identice cu cele ale candidaţilor de la secţia română. Niciodată în istoria învăţământului românesc nu a existat situaţia în care învăţătorul clasei (chiar dacă predă la clasele de minorităţi) să nu predea limba şi literatura română", a declarat Ganţ.

Potrivit acestuia, prevederea din OG 9 este şi o "eroare majoră" din punct de vedere didactic, pentru că aceia care au fost formaţi şi perfecţionaţi în a preda la această grupă de vârstă sunt înlocuiţi de profesori a căror formare este pentru gimnaziu şi liceu.

"Am convingerea că toţi colegii care predau în ciclul primar la secţia germană maternă nu numai că au calificarea necesară, dar şi stăpânesc limba română la nivelul necesar pentru a preda disciplina respectivă. O fac cu siguranţă mult mai bine decât unii membri ai guvernelor care s-au succedat în ultimul an şi jumătate, inclusiv la MEN şi care: aveau probleme la «genunche», tăiau «pamblici» sau, recent, «abrogă persoane». Cer public prim-ministrului României, Viorica Vasilica Dăncilă, să abroge prin OUG această aberaţie", a afirmat Ganţ.

Învăţătorii de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timişoara, cu predare în limba germană, au început, luni, anul şcolar în grevă japoneză, nemulţumiţi de intrarea în vigoare a OUG 9/2018 care prevede că orele de limba română, la clasele minorităţilor naţionale, vor fi predate de profesori specializaţi.

"Şcoala primară Nikolaus Lenau din Timişoara (cu predare în limba germană maternă) este în greva japoneză. Protestăm împotriva ordonanţei care ne interzice să mai predam disciplina Limba română la clasele pregătitoare şi I – IV, pe motivul că n-am fi calificaţi (fals) şi pentru că nu avem rezultate satisfăcătoare la această disciplină la examene sau teste naţionale (de asemenea fals). Efectele acestei ordonanţe intră în contradicţie cu predarea integrată şi pun în pericol confortul şcolarilor mici printr-o expunere nejustificată la persoane de referinţă fără calificare şi experienţă în predarea citit – scrisului prin metode specifice perioadei preşcolare (clasa pregătitoare) şi şcolare mici (7 – 11 ani)”, au transmis profesorii învăţători ai Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timişoara, şcoală cu predare în limba germană, singura în care au învăţat doi români câştigatori ai Premiului Nobel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.