Premierul Viorica Dăncilă a respins, marţi, insinuările că evenimentele de la cimitirul Valea Uzului ar fi fost realizate de instituţii controlate de Guvern şi a spus că nu va tolera punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. Dăncilă a precizat că doreşte ca cimitirul de la Valea Uzului să aibă statut internaţional, având în vedere că acolo sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dăncilă a spus, în cadrul discursului de la dezbaterea moţiunii de cenzură, că respinge orice formă de manifestare extremistă, orice act de violenţă pe criterii etnice. 
 
"Voi spune câteva cuvinte despre incidentul de la cimitirul din Valea Uzului, un subiect care a fost puternic inflamat de interese electorale. Din start resping orice formă de manifestare extremistă, orice acţiune radicală, orice act de violenţă pe criterii etnice. Abordarea politică a unui astfel de subiect nu face decât să alimenteze conflictul, să genereze disensiuni şi să instige la ură. O resping cu fermitate", a spus Dăncilă.
 
Premierul a precizat că după preluarea cimitirului de la Valea Uzului acesta va deveni cu statut internaţional deoarece aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. 
 
"În această perioadă am căutat soluţii care să asigure tuturor cetăţenilor dreptul sfânt de a-şi cinsti eroii. Avem în vedere adoptarea unei soluţii prin care Ministerul Apărării Naţionale să preia administrarea cimitirului Valea Uzului şi să oferim acestei necropole de război statutul de cimitir internaţional, având în vedere aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Este o decizie pe care o vom lua în urma dialogului. Ministerul Apărării Naţionale a propus omologilor din Ungaria organizarea unei întâlniri de lucru în perioada 24 - 28 iunie. Am convingerea că prin dialog şi cooperare vom găsi cele mai bune soluţii acceptate de toate părţile implicate astfel încât situaţia să revină la normal, iar pe viitor să nu mai existe astfel de tensiuni", a spus premierul.
 
Dăncilă a respins insinuările că evenimentele de la cimitirul Valea Uzului ar fi fost puse în scenă de autorităţi controlate de Guvern. 
 
"În ceea ce priveşte insinuarea ca acele evenimente ar fi fost puse în scenă de instituţii controlate de Guvern, o resping categoric. În ce mă priveşte, voi respecta minoritatea maghiară, indiferent de votul parlamentarilor UMDR de astăzi. Îi respect pe reprezentanţii tuturor minorităţilor pentru că sunt cetăţeni români, iar eu sunt prim-ministrul tuturor românilor, însă nu voi tolera şi cu atât mai puţin nu voi participa la punerea în scenă a unor provocări interetnice în România, iar prin asta cred că mi-am definit foarte clar poziţia”, a mai declarat Dăncilă.

Mai mulţi maghiari au format, în 6 iunie, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Încă de atunci, UDMR a transmis că solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.