Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că Guvernul va sesiza CCR pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului, ca urmare a faptului că nu a numit încă interimari p. Şefa Executivului a spus că preşedintele Klaus Iohannis are o obsesie a blocajelor. Ea a afirmat că este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal şi că singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul. Răspunzând criticilor preşedintelui, Dăncilă a subliniat că nu statul trebuie resetat, ci preşedintele trebuie resetat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului.  Românii nu au de ce să asiste la acest spectacol de prost gust pe care îl fac cei cărora le-au dat votul. Fie că realizează sau nu, tot la vot vor fi sancţionaţi pentru toate aceste dovezi de egoism,  de inconştienţă şi de lipsă de responsabilitate pentru ţară”, a anunţat şefa Executivului.

."Este absolut incalificabil modul în care candidatul iohannis se foloseste de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută, refuză nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României, o săptămână mai târziu domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru, generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui", a afirmat premierul.

Dăncilă a spus că Iohannis are "obsesia blocajelor " şi continuă să încalce Constituţia şi legile statului, "în total dispreţ faţă de interesele ţării".

De asemenea, Dăncilă a spus că, prin întârzierea numirii miniştrilor interimari pe funcţiile vacante după demisia miniştrilor ALDE, şeful statului încalcă decizii ale Curţii Constituţionale.
 
Ea a afirmat că Iohannis se foloseşte de cazul Caracal.
 
"Este ruşinos ca preşedintele să vină după atâta timp să vorbească despre tragedia de la Caracal, într-un context politic definit de blocajul guvernamental pe care îl tot încearcă.  Este indecent să folosească această temă atât de sensibilă, această dramă, ca să-şi creeze premise pentru mişcări politice", a spus Dăncilă.
 
Dăncilă a mai spus că Iohannis nu-şi înţelege nici măcar rolul de preşedinte al CSAT.
 
"Singura preocupare a candidatului Iohannis este să critice Guvernul uitând că este parte a puterii executive şi în egală măsură responsabil. Nu statul al cărui şef se pretinde trebuie resetat, ci preşedintele României trebuie resetat", a spus Dăncilă.
 
Dăncilă a susţinut că Guvernul a luat măsurile necesare după cazul Caracal, "însă probabil fiind în vacanţă le-a omis".
 
"Am luat măsurile necesare în acest caz şi am făcut-o încă din primele ore: au fost sancţionaţi imediat cei responsabili, am adoptat deja o ordonanţă de urgenţă  pentru îmbunătăţirea serviciului 112, am pregătit un proiect de lege pentru îmbunătăţirea intervenţiei în cazul persoanelor dispărute, precum şi o înăsprire drastică a pedepselor pentru lipsirea de libertate şi a altor infracţiuni grave. Dacă domnul Iohannis şi-ar îndeplini atribuţiile constituţionale şi ar fi semnat decretele de numire a miniştrilor, am fi putut adopta aceste măsuri în şedinţa de guvern astfel încât să producă efecte cât mai rapid. Preşedintele însă alege să ignore aceste lucruri şi, total defazat, să repună pe tapet într-un mod cinic această dramă. Doar ca să încerce să îşi legitimeze propria neputinţă şi propriile interese", a afirmat Dăncilă.
 
Premierul a adăugat că "întreaga opoziţie e preocupată zilele acestea de aruncarea ţării într-o zonă de dezechilibru, într-o situaţie care le convine politic". 
 
"În loc să îşi facă treaba pentru care au fost votaţi în Parlament, îşi negociază voturi şi se ceartă pe moţiuni. Atât domnul Iohannis, cât şi partidele de opoziţie îşi fac propriile jocuri: Preşedintele îşi face campanie fără prea multă imaginaţie, ţinând blocat guvernul, în timp ce opoziţia s-a angrenat într-un spectacol al manevrelor politice, într-o joacă de-a moţiunea pe care şi-au asumat-o ca principal obiectiv al acestei sesiuni parlamentare, în loc să se concentreze pe iniţiativele legislative care au prioritate pentru oameni. Prioritatea partidului domnului Iohannis este însă campania electorală şi instalarea lui Ludovic Orban ca viitor premier. Acelaşi domn Orban care insistă cu impozitarea veniturilor IT-iştilor. Coleg cu acelaşi domn Cîţu - care se vrea viitorul ministru al finanţelor - şi care vrea tăierea drepturilor angajaţilor, a celor pe care îi umileşte şi îi dispreţuieşte numindu-i «bugetari praf»", a spus Dăncilă.

Ea a afirmat că PSD a înţeles foarte bine votul din 26 mai.

"Noi suntem cei care nu fug de asumare şi care continuă guvernarea şi iau măsuri bune pentru oameni, aşa cum este creşterea pensiilor de la 1 septembrie. Suntem singurii rămaşi care se luptă pentru stabilitatea instituţiilor statului şi echilibru în societate. Singurii care au propus un ministru tehnocrat la justiţie pentru reforma sistemului şi singurii care au venit cu măsuri pentru combaterea criminalităţii care, însă, nu i-au interesat pe cei din opoziţie aşa cum îi interesează moţiunile de cenzură şi trocurile politice", a spus Dăncilă, întrebându-se ce a înţeles opoziţia din votul din 26 mai.

Ea a spus că le cere tuturor acestor oameni politici, hipnotizaţi de miza electorală, să îşi revină şi "să îşi aducă aminte de ce calcă în fiecare zi în sediile lor de partid, în Parlament, la Cotroceni, în instituţiile din care fac parte sau pe care le conduc". 

"Preşedintele nu a fost ales să blocheze guvernul fără niciun argument. Parlamentarii opoziţiei nu au fost aleşi să voteze mai multe moţiuni decât legi oportune şi menite să facă dreptate, nu au fost aleşi pentru iniţiative legislative aberante care să taie de la oameni. Iar domnul Tăriceanu nu a fost votat ca să abandoneze guvernul. Şi pentru că românii merită un guvern solid şi stabil, o spun din nou: vom face tot posibilul să obţinem susţinerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt. De la cei care cred, ca şi noi, că acest guvern trebuie să îşi continue programul", a mai spus Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.