Iniţiativa legislativă adoptată luni de Senat privind instituirea ”Zilei Minorităţilor Naţionale din România” ca sărbătoare naţională pe 18 decembrie nu pot substitui prppunerea legislativă a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca zi a comunităţii maghiare din România liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila. El spune că UDMR este deschisă la o dezbatere reală pe acest subiect şi va susţine în continuare acest proiect legislativ al UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Minorităţilor Naţionale din România a fost adoptată astăzi cu unanimitate de voturi de plenul Senatului. Acest proiect legislativ nu este o noutate, având în vedere că, Guvernul României în anul 1998 a adoptat o hotărâre care consacră ziua de 18 decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. Senatul a ridicat acum această  hotărâre a Guvernului la rang de lege. Sunt multe minorităţi naţionale în România, unele dintre ele mici comunităţi din punct de vedere numeric, despre care abia auzim. În aceste condiţii este important să avem un cadru legislativ care oferă posibilitatea de a ne îndrepta atenţia în fiecare an asupra culturii, asupra tradiţiilor acestor comunităţi. Grupul UDMR din Senat susţine proiectul legislativ privind  Ziua Minorităţilor Naţionale,  dar atragem atenţia asupra faptului că ziua de 18 decembrie şi propunerea de lege privind această zi nu pot substitui ziua unor minorităţi, cum ar fi ziua aleasă de tătarii din România pentru a-şi serba etnia sau ziua rromilor din România. Totodată, nu poate fi o scuză pentru respingerea propunerii legislative a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca zi a comunităţii maghiare din România”, a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

El spune că UDMR este deschisă la o dezbatere reală pe acest subiect şi va susţine în continuare acest proiect legislativ al UDMR.

"Aşa cum am subliniat în nenumărate rânduri, UDMR este deschisă la dialog, la o dezbatere reală pe acest subiect şi vom susţine, în continuare, acest proiect legislativ al Uniunii în Senat pentru că nu cerem nimic ieşit din comun sau în defavoarea majorităţii prin această propunere. Propunem doar un lucru de care tătarii sau comunitatea rromă din România se bucură deja”, adaugă Cseke Attila.

Plenul Senatului a adoptat luni cu unanimitate de voturi iniţiativa legislativă privind instituirea ”Zilei Minorităţilor Naţionale din România” ca sărbătoare naţională pe 18 decembrie. Potrivit iniţiativei legislative, înregistrată la Senat în luna iunie, ”se instituie ziua de 18 decembrie Ziua Minorităţilor Naţionale din România, ca zi de sărbătoare naţională”.

Actul normativ prevede că ”anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Minorităţilor Naţionale din România, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

Iniţiativa a fost semnată de deputaţii minorităţilor naţionale, alta decât cea maghiară, care şi-au motivat demersul prin faptul că Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.