Conducerea Camerei Deputaţilor vrea să modifice Regulamentul astfel încât presa să nu mai poată filma votul secret, după ce mai mulţi parlamentari ar fi spus că în acest fel votul nu ar mai fi secret, a declarat, pentru News.ro, deputatul PSD, Florin Iordache.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai mulţi colegi au semnalat că presa nu ar trebui să filmeze votul secret cu bile. E vorba de filmările realizate din balcoane, nu cele din plen. Am ridicat această problemă în Biroul Permanent al Camerei şi luni urmează să primim un punct de vedere de la stafful camerei pentru a stabili cum putem modifica Regulamentul”, a declarat, pentru News.ro, Florin Iordache.

Această chestiune a fost discutată de conducerea Camerei Deputaţilor în şedinţa de miercuri a Biroului Permanent.

”Înţeleg că există o hotărâre a Biroului Permanent încă din 2001 vizavi de posibilitatea amplasării camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi împietează asupra secretului votului şi de aceea eu aş vrea, dacă nu acum, poate la viitoarea şedinţă de Birou Permanent, să modificăm acest articol, astfel încât la votul final să nu poată fi instalate camere de luat vederi care să impieteze asupra secretului votului”, a spus Iordache în Biroul Permanent, potrivit stenogramei şedinţei.

Deputatul UDMR, Mate Andras, a susţinut, în cadrul şedinţei, că cei care conduc şedinţele de plen trebuie să asigure votul secret, acesta fiind un drept al parlamentarilor.

”Atunci când deputatului i se lezează acest drept de către cel care trebuie să asigure, încalcă dispoziţiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbeşte că şi deputatul şi senatorul sunt funcţionari publici. Adică fapta funcţionarului public, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, adică cel care trebuie să asigure secretul votului, care nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi, prin aceasta, cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor, adică dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adică dreptul de a putea vota secret, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.  Eu cred că trebuie să asigurăm pentru fiecare deputat, pentru că, altfel, ne putem trezi cu această plângere penală”, a spus Mate Andras, potrivit stenogramei şedinţei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a propus ca liderii partidelor să vină luni cu o propunere de modificare a Regulamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.