Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD s-a reunit luni într-o şedinţă pregătitoare Congresului extraordinar din 10 martie, în care Liviu Dragnea va cere votul de reconfirmare la şefia partidului. Liderul PSD a declarat înaintea şedinţei că va propune ca partidul să aibă 16 vicepreşedinţi, câte doi pentru fiecare regiune, posturile urmând a fi egal împărţite între femei şi bărbaţi. El a precizat că susţinerea sa pentru femei nu este ”un moft”, făcând tot ce a depins de el pentru ca femeile să capete ”un rol important”. Tot înaintea şedinţei PSD, primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a plâns că i se pun beţe în roate şi că nu a fost sprijinită de către guvern, arătând că în partid există "frământări care nu au nicio motivaţie", ceea ce ar putea duce la "sinucidere politică". De asemenea, ea a aminţat că va demisiona din toate funcţiile din partid dacă problemele grave ale Bucureştiului nu îşi vor regăsi o rezolvare "într-un timp rezonabil".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD are loc la această oră, la Parlament.

Liviu Dragnea a precizat, înaintea şedinţei CExN de luni, că va propune să se realizeze o ”repartizare completă şi echilibrată a PSD în toată ţara”, urmând ca partidul să aibă 16 vicepreşedinţi, câte doi pentru fiecare regiune.

”Să începem să realizăm paritatea femei-bărbaţi  - 8 femei şi 8 bărbaţi, fiecare regiune să-şi aleagă vicepreşedinte femeie şi vicepreşedinte bărbat”, a declarat preşedintele PSD.

Acesta a firmat că ”ţara are nevoie de o abordare echilibrată pentru a diminua disparităţile de dezvoltare”, pentru că ”au existat planuri, dar nu au putut fi duse până la capăt” de guvernările anterioare.

Dragnea a precizat că susţinerea sa pentru femei nu a fost niciodată un ”moft”.

De asemenea, Liviu Dragnea, a declarat, întrebat dacă simte că există în partid o tabără împotiva lui, că s-a săturat să se tot vorbească despre asta şi a spus că toate organizaţiile judeţene ale PSD au dat rezoluţii că îl susţin. El a spus, ironic, că nici Congresul nu va fi suficient să demonstreze că are susţinere şi spune că poate trebuie să ceară spirijin în Asia.

Dragnea, despre o posibilă tabără în PSD împotriva lui: M-am săturat de un an de când se vorbeşte despre asta, am văzut că toate organizaţiile au dat rezoluţii de susţinere. Probabil că trebuie să cer susţinere şi prin Asia

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, întrebat dacă simte că există în partid o tabără împotiva lui, că s-a săturat să se tot vorbească despre asta şi a spus că toate organizaţiile judeţene ale PSD au dat rezoluţii că îl susţin. El a spus, ironic, că nici Congresul nu va fi suficient să demonstreze că are susţinere şi spune că poate trebuie să ceara spirijin în Asia.

"Care e tabăra aia că m-am sătura de un an de când se vorbeşte despre asta. Am văzut că acum toate organizaţiile au dat rezoluţii  de susţinere. Probabil că nu o să fie suficient nici Congresul. Probabil că trebuie săcer susţinere şi prin Asia. Faptul că 1,2, 3 colegi – camarazi ca să spun aşa – toţi spun despre asta, asta nu înseamnă că este realitatea partidului. Partidul are nişte obiective pe care şi le-a asumat, şi de guvernare, şi din punct de vedere al diminuării abuzurilor din societatea românească, pe care le urmăreşte pas cu pas şi şi le îndeplineşte", a declarat liderul PSD.

Dragnea: Îl susţin pe Niculae Bădălău să rămână în conducerea partidului. Bădălău: În PSD cea mai importantă funcţie e aceea de membru

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că îl susţine în continuare pe Niculae Bădălău, actual preşedinte executiv, pentru a candida la o nouă funcţie de conducere în partid. În replică, Bădălău a spus că îl crede pe Dragnea atunci când afirmă că îl susţine şi că nu a fost niciodată vreun conflict între ei, dimpotrivă, au avut o singură ţintă - moderinzarea partidului.

"Îl susţin pe Niculae Bădălău să rămână în conducerea partidului", a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă el consideră că Bădălău va rămâne în funcţia de preşedinte executiv al PSD, liderul social-democraţilor a spus: "Eu nu ştiu dacă rămâne, eu îl susţin”.

În replică, Niculae Bădălău a spus că cea mai importantă funcţie în PSD este aceea de membru, iar faptul că judeţul său a obţinut cele mai bune rezultate la alegeri pe ţară îl face să se gândească dacă mai vrea o funcţie de conducere în PSD.

"În PSD cea mai importantă funcţie e aceea de membru. Am făcut parte din echipa de campanie în 2016. Judeţul la care am fost preşedinte a obţinut cele mai bune rezultate din ţară. Lucrul ăsta mă determină să gândesc în continuare în funcţie de decizia CEx dacă voi candida sau nu", a spus Bădălău.

Întrebat dacă el şi Liviu Dragnea au îngropat securea războiului, acesta a replicat: "Nu a fost niciodată (o secure a războiului - n.r.). Eu şi domnul preşedinte Dragnea am avut o singură ţintă - modernizarea partidului, un partid puternic. Viziunile au fost aceleaşi - programul de guvernare. Restul sunt mai puţin importante”.

"Eu consider că preşedintele partidului, dacă vă referiţi la funcţia de preşedinte executiv, e normal să agreeze acel om (...) Cel mai bine m-am simţit ca preşedinte de organizaţie", a susţinut Bădălău.

El a mai spus că îl crede pe Liviu Dragnea când spune că îl susţine în continuare pentru o funcţie de conducere. "Sigur că îl cred (că mă susţine n.r.)", a afirmat el. Întrebat dacă va supune unei dezbateri scrisoarea pe care a trimis-o liderilor pe 8 ianuarie, în care preciza că PSD a acceptat suspendarea democraţiei interne, lucru pe care îl consideră o eroare, Bădălău a spus că acel document era ceva "intern vizavi de viaţa, de sănătatea partidului, lucru care se realizează". ”Acel document era un document intern vizavi de viaţa, de sănătatea partidului, lucru care se realizează. Partidul e foarte sănătos şi singura noastră preocupare este câştigarea alegerilor de anul viitor şi de a aduce la îndeplinire programul de guvernare", a conchis numărul doi din PSD.

La Congresul PSD din 10 martie, ar urma să aibă loc alegeri pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD şi pentru funcţiile de vicepreşedinţi.

Gabriela Firea: Demisionez din toate funcţiile din PSD dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu îşi vor găsi o rezolvare

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, că va demisiona din toate funcţiile din partid dacă problemele grave ale Bucureştiului nu îşi vor regăsi o rezolvare "într-un timp rezonaibil", spunând că nu îi folosesc funcţiile din PSD dacă nu reuşeşte că îi determine pe colegii săi "să privească cu obiectivitate problemele Capitalei".

Ea a reclamat, înaintea şedinţei PSD, că guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria nu au sprijinit primăriile. 

"Sunt primar al Capitalei de un an şi jumătate. În premieră, Bucureştiul a fost câştigat de şapte primari PSD, unul general şi şase de sectoare, şi din nefericire guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria nu ne-au sprijinit", a declarat Firea, la Palatul Parlamentului.

Ea a spus că acum i-a "renăscut" speranţa, pentru că o cunoaşte pe Viorica Dăncilă de câţiva ani şi ştie că este "un om corect şi un om care nu face rabat de la calitate".

"(...) Deşi am avut dezamăgiri anterior, acum cred că o parte din proiectele Capitalei vor fi rezolvate. Dacă nu, vă spun de pe acum - îmi voi da demisia din toate funcţiile politice. Rămân simplu membru de partid. (...) La ce-mi folosesc aceste funcţii de preşedinte PSD Ilfov, preşedinte interimar PSD Bucureşti, vicepreşedinte la nivel naţional, dacă eu cu aceste funcţii, care par importante, nu reuşesc să îi fac pe colegii mei să privească cu obiectivitate problemele Capitalei? (...) Dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu îşi vor regăsi o rezolvare, eu îmi voi da demisia din toate funcţiile politice”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Vor avea loc şi alegeri pentru posturile de vicepreşedinţi PSD şi pentru postul de preşedinte executiv

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, că vor avea loc şi alegeri pentru posturile de vicepreşedinţi şi pentru postul de preşedinte executiv al partidului, ea arătând că au fost mai multe voci care au spus că nu erau necesare aceste alegeri, în condiţiile în care toţi vicepreşedinţii sunt în mandat.

"În partea a doua a zilei vor avea loc şi alegeri pentru posturile de vicepreşedinţi şi pentru postul de preşedinte executiv. Au fost mai multe voci care au vorbit despre faptul că nu erau necesare aceste alegeri, în condiţiile în care toţi vicepreşedinţii sunt în mandat. Pe de altă parte, preşedintele a explicat că nu este vorba despre epurări sau despre a scăpa de anumite persoane incomode, ci despre o schimbare de structură a Biroului Permanent Naţional şi îl las pe dumnealui în ce constă aceste schimbări”, a spus Gabriela Firea, la Palatul Parlamentului, înaintea şedinţei PSD.

De asemenea, Gabriela Firea a mai declarat, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că va demisiona din toate funcţiile din partid dacă problemele grave ale Bucureştiului nu îşi vor găsi o rezolvare "într-un timp rezonaibil", spunând că nu îi folosesc funcţiile din PSD dacă nu reuşeşte că îi determine pe colegii săi "să privească cu obiectivitate problemele Capitalei".

Firea: Este sinucidere politică faptul că în PSD sunt frământări care nu au o motivaţie foarte clară. Dragnea: Criticile nu mă vizează

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, înaintea CExN al PSD, că în partid există "frământări care nu au nicio motivaţie", ceea ce ar putea duce la "sinucidere politică". Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, la rândul său, că s-a întâlnit duminică seară cu Firea şi că aceasta i-a transmis nemulţimirile, el susţinând că "PSD nu mai acceptă discuţii, ciondăneli, intrigi". De asemenea, Dragnea a susţinut că nu îl privesc pe el criticile.

“În legătură cu faptul că eu aş face parte dintr-o tabără care vrea să destabilizeze partidul, să-l detroneze de la conducerea PSD pe domnul preşedinte. Dezmint aceste informaţii şi vreau să vă spun că am tăria şi curajul politic ca, atunci când consideră că lucrurile nu se desfăşoară de o manieră corectă, să îmi spun punctul de vedere în cadrul BPN sau CEx. Nu m-am ascuns niciodată după jurnalişti (...) şi nu am tesat apele nici în partid şi nici în rândul opiniei publice cu astfel de declaraţii pe care nu mi le asum în mod public sau le transmit altor colegi să spună ce gândesc eu, nu este adevărat. Consider că este o sinucidere politică faptul că în PSD sunt frământări care nu au până la urmă o motivaţie foarte clară şi foarte exactă. Nemulţumiri sunt, şi eu am nemulţumiri, supărări sunt, poate unele dintre ele le-am exprimat, altele le-am păstrat pentru mine, dar de aici şi până la ajunge să organizăm un puci, este cale foarte lungă”, a declarat Firea.

Gabriela Firea a reclamat lipsa sprijinului din partea Guvernului, iar în acest context i-a criticat pe unii miniştri. Ea l-a dat exemplu pe fostul ministru PSD al Culturii, "care nu putea aproba un proiect al Primăriei Capitalei întrucât se opuneau oameni aflaţi în subordinea lui, în Ministerul Culturii".

Ea a mai susţinut, de asemenea, că i se pun "beţe în roate".

"Aş dori să aflu motivele pentru care sunt puse beţe în roate primarului. E vorba de oameni care lucrează în ministere, care reprezintă interese financiare foarte importante. Un ministru nu poate să spună că nu poate pentru că nu-l lasă directorii, directorii au interese financiare, politice. Un ministru, daca se lasă subjugat de directori, nu e bun de ministru", a adăugat primarul Capitalei.

În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că a vorbit cu Firea, care i-a transmis aceste nemulţumiri, el susţinând că "PSD nu mai acceptă discuţii, ciondăneli, intrigi". 

De asemenea, Dragnea a susţinut că nu îl privesc pe el criticile Gabrielei Firea.

"Asta mi-a spus şi aseară cu toţi preşedinţii din organizaţii. Cei care nu înţeleg că sociatatea a evoluat şi PSD a evoluat şi au o responsabilitate uriaşă (...) PSD nu mai acceptă discuţii, ciondăneli, intrigi mici (...)", a afirmat Dragnea, susţinând că aceste critici nu îl privesc pe el.

Rădulescu: Aş vrea să candidez la funcţia de vicepreşedinte în PSD; nu ştiu dacă este o cutumă a partidului majorarea procentului de femei în conducerea PSD

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat luni că la Congres va candida pentru o funcţie de vicepreşedinte, afirmând că alegerile ar trebui organizate alegeri pe actualul statut al partidului, “ca să nu existe competiţie”. Referitor la alegerea în regiuni a opt bărbaţi şi opt femei vicepreşedinţi, el a spus că nu ştie dacă este o cutumă a partidului ca de la 30% femei în conducerea partidului să se ajungă la 50%.

”Eu aş vrea să candidez la funcţia de vicepreşedinte al partidului, cum am candidat şi acum patru ani. Înţeleg că se va propune o modificare de statut şi înţeleg că s-a propus să fie alegeri pe regiuni şi nu poţi să candidezi decât unul singur - un bărbat şi o femeie, pentru că nu poate în regiunea respectivă să dea organizaţia un singur aviz decât pentru o singură persoană. Logic - foarte simplu şi foarte şmechereşte”, a declarat Cătălin Rădulescu.

El a mai spus că ar trebui organizate alegeri pe actualul statut al partidului, “ca să nu existe competiţie”.

”Eu cred că ar trebui să mergem pe statutul vechi al partidului, nu să facem un statut nou, ca să nu existe competiţie în partid. Mie mi se pare firesc ca orice om să poată candida. Ar fi limitarea candidaturilor”, a adăugat Rădulescu.

Acesta a spus, referitor la egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei pentru funcţiile de vicepreşedinţi, că nu ştie dacă majorarea procentului femeilor în conducerea PSD de la 30% la 50% este o cutumă a partidului.

”Vor fi jumătate bărbaţi şi jumătate femei. Fiind opt regiuni, vor fi opt bărbaţi şi opt femei. Se măreşte numărul de femei. Ceea ce (...) eu nu am nimic, mie îmi plac femeile, le iubesc extraordinar, dar nu ştiu dacă e, aşa, o cutumă în partidul nostru, chiar aşa, dintr-o dată, de la 30% la 50%”, a mai spus acesta.

Codrin Ştefănescu: Dacă vrem să avem grijă de oameni, în primul rând să avem grijă de colegii noştri de partid. Nu putem să-i chemăm sâmbătă la Congres şi să le dăm în plic soluţii

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a susţinut luni că în PSD nu este niciun puci, ci “dorinţa firească a unor colegi de a-şi întări puterea pe care o au”, afirmând că şi-ar dori o competiţie corectă pentru funcţiile de conducere, astfel încât să aibă şansa să-şi depună candidatura şi Liviu Pleşoianu, şi Şerban Nicolae şi "mulţi alţi colegi care în ultimii ani s-au bătut primind telefoane de ameninţare".

Întrebat despre managementul partidului, Codrin Ştefănescu a spus că este şi acesta un subiect şi că dacă PSD vrea să aibă grijă de oameni, nu pot fi chemaţi la Congres şi să li se dea în plic soluţii

“E şi ăsta un subiect. Dacă vrem să avem grijă de oameni, în primul rând să avem grijă de colegii noştri de partid. Nu putem să-i chemăm sâmbătă la Congres şi să le dăm în plic nişte soluţii. Lucrurile sunt mai complicate, încercăm să le decomplicăm”, a afirmat acesta.

El susţine că în PSD nu este niciun puci, ci “dorinţa firească a unor colegi de a-şi întări puterea pe care o au”.

“Nu este niciun puci, este dorinţa firească a unor colegi de a-şi întări puterea pe care o au, ignorând celilalţi membri de partid şi vocile din partid”, a explicat el.

“Preşedintele l-am susţinut să ajungă preşedinte, să dea câteva bătălii puternice în partid şi am crezut tot timpul în camaradul Liviu Dragnea că va ţine cont de lucrurile astea. Sper să ţină cont şi astăzi şi la Congres de lucrurile astea şi de vocile foarte puternice în ceea ce priveşte lupta cu statul parallel”, a continuat Ştefănescu.

El afirmă că şi-ar dori o competiţie corectă pentru funcţiile de conducere.

"Da, aş dori o competiţie corectă (pentru funcţiile din PSD - n.r.), să aibă şanse să-şi depună candidatura şi Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae şi mulţi alţi colegi de-ai mei care în ultimii ani s-au bătut primind telefoane de ameninţare”, conchide el.

La ultimul Comitet Executiv, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că vrea organizarea unui Congres extraordinar în care va cere un vot de reconfirmare a funcţiei sale în partid şi o redefinire a programului de guvernare, iar data congresului a fost stabilită în Biroul permanent naţional al partidului din 21 februarie. Purtătorul de cuvând al PSD, Adrian Dobre, declara că în şedinţa CExN premergătoare Congresului se va discuta dacă este necesară schimbarea structurii Biroului Permanent Naţional (BPN), dar se va discuta şi despre modificările propuse la Statutul partidului.

Conform Statutului PSD, Congresul extraordinar se convoacă la solicitarea Comitetului Executiv Naţional, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 organizaţii judeţene sau de sector ale PSD. Din acest Congres fac parte delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în statut.

Congresul extraordinar al PSD se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului în situaţii deosebite.

Congresul PSD va avea loc în 10 martie la Sala Palatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.