Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, le transmite reprezentanţilor celor douăsprezece ambasade care se declară îngrijorate de modificarea legislaţiei penale că ar trebui să fie îngrijoraţi de statul paralel şi de puterea ocultă din România, unde "Guvernul este anchetat de DIICOT pentru spionaj şi înaltă trădare de ţară, motivul fiind întâlnirile oficiale cu omologii lor din Israel", iar şeful statului nu respectă o decizie a Curţii Constituţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cred că îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea Protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, Protocoale care au arătat existenţa unor mecanisme total ilegale şi total în afara Constituţiei. Acele Protocoale care puneau magistraţii într-o relaţie de subordonare faţă de câţiva şefi din serviciile secrete. Adică aceia care tăiau şi spânzurau în România. Trebuie să subliniez că prima regulă a respectării statului de drept este obligaţia ca absolut toţi reprezentanţii statului român să respecte Constituţia României şi legile ţării. Şi este evident faptul că acest lucru nu se întâmplă şi în cazul preşedintelui României, în ceea ce priveşte o decizie a Curţii Constituţionale a României. Şi poate că acesta ar trebui să fie un subiect de îngrijorare din partea distinşilor ambasadori", susţine secretarul general adjunct al PSD.

El spune că o bună parte din drepturile şi libertăţilor fundamentale ale omului, garantate inclusiv de Constituţia României, au fost foarte grav încălcate, fapt care ar rezulta din deciziile CEDO împotriva României, dar şi din deciziile CCR privind neconstituţionalitatea multor prevederi din actuala legislaţie penală.

Ştefănescu îi asigură pe "distinşii reprezentanţi" ai celor 12 ambasade că toate amendamentele aduse la Codul de Procedură Penală au fost formulate având la bază transpunerea Directivei UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil (directivă de altfel obligatorie pentru toate statele membre ale UE); punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR (decizii care sunt definitive şi general obligatorii); punerea în acord a legislaţiei penale naţionale cu deciziile CEDO (de asemeni sunt obligatorii pentru România).

"Însă, îi rog pe distinşii parteneri din ambasade să analizeze o situaţie: dacă în viitorul apropiat, în urma recepţiilor sau întâlnirilor pe care le organizează, nu există riscul ca domnul Ludovic Orban să facă vreo plângere penală pentru trădare de ţară, iar DIICOT să deschidă o anchetă penală, doar pentru că invitaţii conspiră şi spionează împreună cu gazdele din ambasadă. Pentru că stimaţi ambasadori, asta se petrece în România. Acum! Guvernul este anchetat de DIICOT pentru spionaj şi înaltă trădare de ţară, motivul fiind întâlnirile oficiale cu omologii lor din Israel. Deci, asta numesc eu Stat Paralel şi putere ocultă în România, şi asta ar trebui să vă îngrijoreze şi pe dumneavoastră", adaugă Codrin Ştefănescu.

Ambasadele a douăsprezece state - Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii - au transmis joi o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Acestea îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.