Fostul preşedinte Traian Băsescu se întreabă dacă este constituţională OUG privind interceptările, spunând că există două articole din Constituţie care fi vor exploatate la sânge de către avocaţi şi "foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis şi Cioloş prin avizarea în CSAT, respectiv aprobarea în Guvern, vor fi majore".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Oare este constituţională OUG cu privire la partajarea utilizării Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor ? Eu citesc din Constituţia României. La Capitolul II, Drepturi şi libertăţi fundamentale, Art.28 - Secretul scrisorilor, al telegramelor, al trimiterilor poştale, al CONVORBIRILOR TELEFONICE şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. La capitolul IV, Raporturile Parlamentului cu Guvernul, Art.151- Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul.......DREPTURILE, LIBERTĂŢILE şi îndatoririle prevăzute de Constituţie. Eu cred că avocaţii, în procesele penale, vor exploata la sânge cele două articole din Constituţie şi foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis şi Cioloş prin avizarea în CSAT, respectiv aprobarea în Guvern, vor fi majore", a scris Traian Băsescu, duminică, pe Facebook.

Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că soluţia găsită de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporară, însă depinde de societate, care va trebui să decidă ce fel de "arhitectură" doreşte să aibă în privinţa interceptărilor, iar o dezbatere în acest sens este necesară.

Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările adoptată, vineri, de Guvern modifică patru acte normative, respectiv Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, dar şi a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementări.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.