Fostul preşedintele Traian Băsescu scrie, pe Facebook, că nu mai puţín de 26 de legi iniţiate de Parlament sub conducerea Ecaterinei Andronescu şi Ordonanţe de Urgenţă emise, în principal, de Guvernul Ponta au schimonosit pur şi simplu legea educaţiei promovată de Guvernul Boc, readucând sistemul de educaţie sub controlul mafiilor şi al politicului, sub privirile aprobatoare şi îngăduitoare ale liderilor sindicali. Băsescu spune că în continuare Andronescu vrea să menţină controlul politic asupra şcolilor, prin blocarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori ai unităţilor de învăţământ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traian Băsescu scrie pe pagina sa de Facebook sub titlul ”retrograzii – Ecaterina Andronescu, Victor Viorel Ponta şi Liderii Sindicali!”.

Fostul preşedinte precizează că Legea nr. 1 din 2011 sau Legea Educaţiei Naţionale, elaborată sub conducerea profesorului Mircea Miclea şi susţinută de ministrul Daniel Funeriu a fost soluţia modernizării învăţământului românesc.

”Ea punea capăt imposturii, incompetenţei, furtului intelectual şi politizării din sistemul de educaţie, în timp ce elevul şi studentul erau aşezaţi în centrul sistemului de învăţământ. A fost o lege care dădea României şansa de a-şi asigura generaţiile de specialişti necesari în deceniile următoare”, susţine Băsescu.

El menţionează că, ”pentru a nu fi masacrată în Parlament”, guvernul Emil Boc şi-a asumat raspunderea pe această lege.

”Dar retrograzii au găsit soluţii: nu mai puţín de 26 de legi iniţiate de Parlament sub conducerea doamnei Ecaterina Andronescu şi Ordonanţe de Urgenţă emise, în principal, de Guvernul Ponta au schimonosit pur şi simplu legea, readucând sistemul de educaţie sub controlul mafiilor şi al politicului, sub privirile aprobatoare şi îngăduitoare ale liderilor sindicali”, acuză Traian Băsescu.

Fostul preşedintele subliniază că, ”astăzi, harnica doamnă Ecaterina Andronescu se zbate cu toată energia, sub privirile îngăduitoare ale partenerilor săi din fruntea sindicatelor şi cu susţinerea publică a lui Liviu Dragnea, să menţină controlul politic asupra şcolilor, prin blocarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori ai şcolilor”. 

”Ar fi un câştig pentru elevi dacă domnul ministru Mircea Dumitru ar merge înainte, dând o şansă elevilor şi o palmă peste ceafă mafiei din educaţie”, mai scrie Traian Băsescu.

Preşedintele comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, pentru News.ro că nu înţelege disputa în jurul subiectului amendamentului care priveşte amânarea concursului pentru funcţiile de directori în şcoli până după încheierea anului şcolar, ea precizând că, aşa cum a propus Ministerul, se vor produce ”perturbaţii pe care acum nu ştim să le cuantificăm”.

Ecaterina Andronescu a precizat că un raport al şedinţei comisiei de învăţământ se semnează de către preşedintele comisiei şi secretarul comisiei.

”Ştiu că secretarul comisiei, domnul Dumitru Oprea a lipsit, eu am semnat raportul ca preşedinte al comisiei. Doamna consilieră de la comisie a luat semnătura de la domnul Dănuţ (Cristian Dănuţ Mihai - n.red.), vicepreşedinte al comisiei,  care tot de la PNL este. Eu ştiu că am semnat. Sunt foarte atentă la documente şi am avut grijă să avem cvorum de şedinţă”, a declarat senatoarea PSD. 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu a declarat, pentru News.ro, că liberalii vor cere, luni, în plenul Senatului, retrimiterea la Comisia de învăţământ a proiectului de lege potrivit căruia concursurile pentru ocuparea posturilor de director de şcoală pot avea loc doar după semestrul II al anului şcolar, invocând nerespectarea procedurilor parlamentare la elaborarea raportului şi falsificarea semnăturii secretarului comisiei, Dumitru Oprea.

Comisia de învăţământ a Senatului a dat raport favorabil, cu un amendament, a unui proiect de lege de modificare a Legii educaţiei. Amendamentul respectiv prevede: ”Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct (de şcoală - n.red.) se organizează numai după finalizarea semestrului II până la începutul noului an şcolar”.

Raportul apare semnat de către preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD) şi de către secretarul Dumitru Oprea (PNL). Însă acesta din urmă reclamă faptul că semnătura care a apărut pe raport nu îi aparţine.

Într-o declaraţie pentru News.ro, Oprea a precizat că nu a participat la şedinţa de miercuri a comisiei, care s-a întrunit imediat după şedinţa de plen, şi nici nu a ştiut ce este pe ordinea de zi. Oprea a cerut procesul verbal al şedinţei unde în dreptul numelui său apare o semnătură care nu este a lui şi menţionează că nu a delegat nimănui dreptul de semnătură. ”Am vrut să discut cu preşedintele Ecaterina Andronescu, dar nu răspunde la telefon”, a spus Oprea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.