Procurorul general Augustin Lazăr spune că nu are cunoştinţă despre întâlnirea anunţată de conducerea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 între el, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii comisiei, dar îşi exprimă "disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoştinţă despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiţiei şi cu atât mai puţin despre obiectul acesteia. Menţionăm însă faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu atribuţiile specifice funcţiei şi dispoziţiilor legale în vigoare", a precizat Ministerul Public, luni după-amiază, pe Facebook, referindu-se la "afirmaţiile apărute în spaţiul public" potrivit cărora Augustin Lazăr urmează să aibă o întâlnire cu Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din decembrie 2009.

Preşedintele Comsiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a anunţat, luni, după şedinţa comisiei, că reprezentanţii comisei vor avea o întâlnire, săptămâna aceasta, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a discuta despre dosarul clasat al scrutinul pe care acesta din urmă a refuzat să îl transmită comisiei.

„La şedinţa de azi am lămurit câteva aspecte. În primul rând, domnul Tudorel Toader îşi va exercita rolul de mediator şi în cursul acestei săptămâni Biroul comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general pe tema dosarului clasat la Parchet. Domnul Lazăr, domnul Toader şi membrii biiroului Comisiei de anchetă, pentru a lămuri cu toţii. Discuţiile eu zic că sunt bune, lămurim aspecte legate de dosarul clasat, dosarul solicitat de comisia noastră”, a spus Oana Florea.

Deputatul PSD a mai spus că întâlnirea cu Tudorel Toder şi Augustin Lazăr va avea loc la Ministerul Justiţiei, iniţiativa fiind a procurorului general.

„Am stabilit că la biroul domnului ministru vom avea o întâlnire fie miercuri, fie joi, în orice caz, în această săptămână, pentru că termenul de redactare al raportului este foarte curând, undeva săptămâna viitoare. Eu cred că un dialog este bun şi sper să ieşim cu nişte răspunsuri la întrebările noastre. Iniţiativa este a domnului Lazăr (de a se întâlni la Ministerul Justiţiei – n.r.), este propunerea domnului Lazăr. Doresc doar nişte informaţii care să mă ajute să redactez un raport cât mai clar şi cât mai asumat”, a afirmat preşedintele Comisiei de anchetă.

În 16 august, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a sesizat, în urma unei discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr, Inspecţia Judiciară, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009.

Tudorel Toader declara anterior că nu consideră că era cazul ca procurorul general Augustin Lazăr să se adreseze CSM pentru a afla dacă trebuie sau nu să transmită documente comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi că va discuta cu acesta, iar în funcţie de răspunsurile pe care le va primi, va sesiza Inspecţia Judiciară.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând CSM să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie şi să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.

Parchetul ICCJ a anunţat că a luat act de această decizie, precizând că "solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009  - aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept - are în vedere o cauză în care s-a pronunţat  o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”.

În 10 august, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat că membrii comisiei îi vor transmite o nouă solicitare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi cer dosarul clasat privind scrutinul, urmând să îi ceară şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-şi exercite atribuţiile şi să verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazăr.

O zi mai târziu, Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a trimis Ministerului Justiţiei o scrisoare în cere îi cere lui Tudorel Toader să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazăr, faţă de lucrările comisiei şi să facă o evaluare a modului în care el şi-a îndeplinit atribuţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.