Alpinistul Alex Găvan a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare adresată lui Dacian Cioloş, în care îi cere prim-ministrului să exprime punctul de vedere al Guvernului legat de mineritul cu cianuri. El consideră că, odată depus la fişa legii anticianuri, acest punct de vedere ar reduce "spaţiul de manipulare al PSD" pe acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au trecut si alegerile. S-a dus si presiunea asupra ta.Şi deşi toate ministerele tale vizate s-au pronunţat împotriva mineritului cu cianuri (din şapte, doar Ministerul Economiei şi ANRM-ul vor cianură), punctul de vedere oficial al Guvernului pe care îl conduci a întârziat să apară. Termenul legal în care trebuia dat acest punct de vedere a expirat la începutul lui 2016. Au fost aproape 365 de şanse în acest an, în fiecare zi câte una. Mai sunt doar câteva şanse rămase. Câteva şanse pentru ţara asta, câteva şanse pentru că tu să iei o decizie sustenabila pentru noi şi generaţiile viitoare”, scrie Alex Găvan în mesajul său către premier, intitulat "Scrisoare deschisă către prim ministrul Dacian Cioloş – despre Cianură şi alţi Demoni", care începe cu formula "Dragă Dacian (iţi spun Dacian pentru că te consider prietenul meu)'

Alpinistul îi atrage atenţia prim-ministrului că are o datorie morală faţă de cei decedaţi în incendiul din clubul Colectiv, mai ales că în urma acestei tragedii a ajuns premier, dar şi faţă de românii care de 16 ani luptă pentru ca o catastrofă să nu aibă loc la Roşia Montană.

”Numai cineva rău intenţionat, ascultând argumentele pro şi contra ar mai putea susţine mineritul cu cianură în 2016 (...) Cred că ai o datorie morală faţă de morţii de la Colectiv, tragedie în urma căreia acum tu eşti premier, să dai o poziţie oficială a Guvernului în mandatul acesta. În acelaşi timp, ai această datorie faţă de sutele de mii de români care de-a lungul a 16 ani au luptat şi au ieşit în stradă pentru a nu se produce catastrofa la Roşia Montana. De asemenea, lipsa acestui punct de vedere în timpul mandatului actual este diametral opusă conţinutului Platformei România 100, pe care tu ai lansat-o şi pe care eu am susţinut-o şi sprijinit-o. Ca să ai legitimitate să le mai vorbeşti oamenilor altfel decât la un nivel de «wishful thinking» despre asta, trebuie ca mai întâi să faci lucrurile asupra cărora ai o putere şi influenţă în prezent, şi care ţin de tine. Acest punct de vedere ţine în acest moment exclusiv de tine şi de absolut nimeni altcineva. Asumă-ţi asta”, scrie Găvan, precizându-i premierului că decizia este la el şi rugându-l să nu paseze responsabilitatea către ministere.

Alpinistul face o trecere în revistă a ministerelor implicate în acest subiect;: Mininsterul Energiei (2016) - susţine legea de interzicere a cianurii; Ministerul Justiţiei (2016) - susţine legea de interzicere a cianurii, cu observaţii; Ministerul Mediului (2016) - susţine legea de interzicere a cianuri; Ministerul Culturii (2016) - susţine legea de interzicere a cianurii; Ministerul Afacerilor Externe (2013) - se află în marja naţională de apreciere; Ministerul Economiei (2016) - nu susţine legea de interzicere a cianurii, Administraţia Naţională pentru Resurse Minerale (2016) - nu susţine legea de interzicere a cianurii.

”Singurul rămas cu partea de tema nefăcută în această privinţă eşti tu”, îi mai transmite Găvan lui Cioloş. 

Punctul de vedere al Guvernului, spune el, odată transmis Parlamentului, rămâne la fişa legii şi după momentul investirii unui nou Parlament şi Guvern. ”Dacă, printr-un abuz procedural (adică fără ca plenul să o ceară expres), Comisia de Industrii cere un alt punct de vedere noului Guvern, asta nu afectează răspunderea guvernului tău de a da un punct de vedere pe această lege. Iar dacă vor cere iar punct de vedere, alţii vor fi responsabilii îngropării legii, nu tu”, argumenetează Alex Găvan.

El se declară conştient de eforturile depuse punctual pentru Roşia Montană, însă îi transmite premierului: ”Sper că eşti la fel de conştient că fără legea asta niciuna dintre măsurile astea nu este ireversibilă. Alte guverne nu au pretins că oferă alternativă, guvernul tău a făcut-o. Şi tocmai guvernul tău, prin tine (atenţie, nu ministerele, ci guvernul) renunţă la legea anti-cianura. Astea sunt faptele obiective. De asemenea, deja de mai bine de o săptămână dosarul de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO a fost depus la Paris unde încă aşteaptă undă verde din partea Guvernului tău. Ministrul Culturii, doamna Coria Şuteu, a reamintit într-o conferinţă de presă ca dosarul aşteaptă asumarea din partea Guvernului pe care îl conduci. Vom rata şi asta pentru că brusc au intrat zilele în sac?”.

Ministerul Economiei şi ANRM-ul blochează legea anti-cianuri, mai spune alpinistul.

”Nu ţi se pare ironic faptul că cele două instituţii care s-au pronunţat pentru cianură au ca punct comun pe Laurenţiu Bogatu, consilierului personal al ministrului tău Costin Borc, consilier care înainte a fost în ANRM? Acelaşi Bogatu care era plimbat de RMGC în excursii în Las Vegas şi care a fost implicat într-un dosar DNA legat de atribuirea licenţei de exploatare de la Roşia Montană. Care e acţionar la firma care face proiectarea minieră pentru RMGC, conform CV-ului postat pe site-ul ministerului economiei. Interesul lor nu este acelaşi interes cu interesul pe care încerci să îl aperi tu. Pur şi simplu refuz să cred că «you will fail us all» şi că te laşi manipulat de lobby-ul RMGC, lobby deghizat în oameni din propriul tău guvern. Dar în acest moment, prin lipsa ta de acţiune, nu ei, ci chiar tu blochezi şi legea împotriva cianurii şi Roşia Montana în UNESCO”, susţine Găvan.

"Punctul de vedere al Guvernului tău va minimiza spaţiul de manipulare al PSD-ului pe această problemă”, consideră Găvan.

În încheierea mesajului, el îl asigură pe Cioloş că va izbândi, împreună cu ce care îşi doresc o Românie ”sănătoasă”.

”Te asigur însă de faptul că atât eu cât şi oamenii acestei ţări, cei care nu avem o altă agenda decât a unei Romanii sănătoase şi la minte şi la suflet şi la trup, vom fi aici şi vom izbândi. Cu sau fără ajutorul tău”, conchide alpinistul Alex Găvan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.