Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a eşuat, în ceea ce priveşte România, spunând că Frans Timmermans este responsabil pe MCV. "A recunoaşte că în România e o problemă mai serioasă decât pare să apară în rapoartele MCV cu aceste disfuncţionalităţi, abuzuri în justiţie din partea procurorilor (...) ar înseamna, practic, recunoaşterea unui eşec al comisiei, nu neapărat personal, dar un eşec al comisiei în gestionarea acestui mecanism", a susţinut Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Iau cealaltă parte a declaraţiilor domnului Timmermans. Văd că începe să achieseze la problemele care se dezvăluie în România legate de funcţionarea defectuoasă a unor instituţii, aceste protocoale secrete şi cred că nu trebuie scăpat din vedere următorul lucru, domnul Timmermans este chiar responsabil pe MCV. A recunoaşte că în România e o problemă mai serioasă decât pare să apară în rapoartele MCV cu aceste disfuncţionalităţi, abuzuri în justiţie din partea procurorilor şi ceea ce cunoaşteţi foarte bine ar înseamna, practic, recunoaşterea unui eşec al comisiei, nu neapărat personal, dar un eşec al comisiei în gestionarea acestui mecanism. Şi din acest motiv, această atitudine", a afirmat Tăriceanu, în Parlament.

El a spus că România nu este în situaţia de a fi comparată cu alte ţări.

"Cred că primul ministru al României a pus punctul pe i de la început, a spus foarte clar: nu am venit să luăm lecţii, suntem o ţară membră cu drepturi egale ca celelalte ţări, acelaşi tratament care se aplică României trebuie aplicat şi celorlalţi sau invers, tratamentul pe care îl aplicăm celorlalţi trebuie aplicat şi României. Sigur că fiecare în discursul propriu poate să folosească anumite comparaţii care să fie un pic mai puternice pentru a sublinia forţa discursului şi a ideilor sale. România nu este în situaţia de a fi comparată cu alte ţări, Guy Verhofstadt a făcut o altă remarcă care mi s-a părut interesantă, i-a spus doamnei Viorica Dăncilă: ar fi util să ţineţi cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, acest lucru l-am discutat şi eu cu Guy Verhofstadt când am fost la Bruxelles, nu şi-a schimbat părerea, este consecvent pe această idee şi împărtăşesc în totalitate. Aşteptăm rezultatul discuţiilor pe care domnul Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, le va avea astăzi sau mâine cu membrii Comisiei de la Veneţia, care sunt la Strasbourg, cu toate că Comisia se numeşte de la Veneţia, dar funcţionează zilele astea la Strasbourg şi, în funcţie de rezultatul acestor discuţii, sigur că vom lua în seamă aceste opinii ale Comisiei de la Veneţia fără doar şi poate şi, dacă vor mai putea fi integrate, le vom integra în procesul legislativ care este în curs, pe legile care sunt în dezbatere în momentul de faţă şi care urmează a fi adoptate", a declarat Tăriceanu.

El a reiterat că legile au trecut de Curtea Constituţională a României, adăugând: "nu suntem inflexibili".

"Nu suntem inflexibili, nu avem o rigiditate, dacă remarcile sunt rezonabile, sigur că da. Dar atenţie, trebuie să subliniez încă o dată, aceste legi au trecut prin filtrul Curţii Constituţionale a României, care integrează, la rândul ei, opiniile Comisiei de la Veneţia, dincolo de chestiunea asta putem să discutăm despre anumite chestiuni politice pe care le regăsim în fiecare ţară. Sistemele juridice nu sunt identice, nu există o normă europeană din care să spui că ai ieşit şi Comisia de la Veneţia, dacă o să citiţi raportul preliminar pe care l-au dat înainte de vacanţa de vară, o să constataţi acelaşi lucru, spune în nenumărate rânduri că practica este diferită în celelalte ţări din Uniunea Europeană şi soluţiile pe care noi le-am adoptat se regăsesc în unele din aceste cazuri", a mai spus Tăriceanu.

De asemenea, el a declarat că MCV a eşuat.

"Am spus de multă vreme că Mecanismul a eşuat. Mecanismul a eşuat pentru că, dacă la început au fost 4 repere, ulterior aţi văzut în ultimul raport avem 12 recomandări. Deci de la 4 au rămas 12, ca să glumesc. În al doilea rând, este o formă de discriminare pentru că acest mecanism nu se aplică decât României, problemele pe care le semnalează raportul se regăsesc şi în alte ţări şi există o discuţie la nivel european de introducere a unui mecanism de evaluare de genul MCV-ului şi în alte ţări şi ar fi util, sigur că da. În ceea ce priveşte România, eşecul e evident. Pentru că, iată, ne trezim astăzi, după 11 ani de Mecanism de Cooperare şi Verificare, să constatăm ce? Că anumite obiective au fost atinse, dar în schimb ce s-a întâmplat: au apărut abuzuri extraordinare care cu ajutorul presei au fost scoase la iveală, excese în justiţie, nerespectarea independenţie justiţiei şi nu de către factorul politic, nerespectarea independenţei justiţiei prin protocoalele de colaborare cu SRI-ul, prin care procurorii erau obligaţi să raporteze în termen de 60 de zile despre modul cum avansează dosarele. Ce independenţă e asta ?", a afirmat el.

La dezbaterea de miercuri din PE, Guy Verhofstadt (ALDE) a recomandat autorităţile române să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, subliniind că lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, nu slăbită.

"După părerea mea, România are două probleme: corupţia răspândită şi serviciile secrete. Un stat în stat. Ambele probleme trebuie abordate. Văd, doamna prim-ministru, o reacţie total nepotrivită. Slăbirea luptei anticorupţie şi subminarea procurorilor, ăsta nu este modul în care liberalii guvernează. Pot să vă dau un sfat: nu mergeţi pe calea proastă urmând exemplul Ungariei şi Poloniei. Urmaţi recomandările Comisiei de la Veneţia, să-i lăsaţi pe ei să analizeze sistematice propunerile de modificare a legislaţiei pentru că lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, nu slăbită. Puterea întunecată a vechii securităţi trebuie distrusă”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE).

În intervenţia sa din plenul CE, premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

În finalul dezbaterii din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a răspuns criticilor aduse în timpul dezbaterilor şi a acuzat dezinformările privind situaţia din România, susţinând că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.