Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că autorităţile române au încercat să obţină clarificări din partea Rusiei despre tânăra arestată în Rusia pentru spionaj în favoarea României, dar că pînă acum nu au primit "nicio comunicare oficială". Meleşcanu a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe nu a primit vreo solicitare de asistenţă consulară din partea tinerei sau a familiei acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Până acum nu avem nicio comunicare oficială din partea autorităţilor ruse. Am încercat să obţinem clarificăride la ambasadorul rus. Toată lumea merge doar pe ceea ce s-a prezentat în media. Până acum nu am avut nicio solicitare de asistenţă consulară nici de la familie, nici de la ea", a declarat, în Parlament, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, întrebat despre cazul Carinei Ţurcan, tânăra din Republica Moldova arestată în Rusia pentru spionaj în favoarea României.

În urmă cu o săptămână, Meleşcanu spunea că autorităţile române nu au primit informaţii din partea Ambasadei Rusiei în legătură cu acest caz şi că femeia arestată la Moscova are mai multe cetăţenii, inclusiv română. 

“Este o situaţie care deocamdată se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii. Are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne. “Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, declara ministrul de Externe.

Carina Ţurcan, membră a Consiliului de Administraţie al companiei Inter Rao, a fost arestată în 15 iunie în Rusia, fiind acuzată de spionaj în favoarea României, informa la începutul săptămânii trecute agenţia TASS.

"Tribunalul din Lefortovo a admis cererea venită din partea procurorilor şi a dispus măsura arestării preventive până pe data de 13 august pentru Carina Valerievna Ţurcan", a declarat pentru agenţia TASS un purtător de cuvânt al tribunalului.

Carina Valerievna Ţurcan este membră a Consiliului de administraţie al Inter RAO. Potrivit site-ului companiei, Ţurcan s-a născut în 1994, a studiat în Republica Moldova şi are un MBA în Spania. În cadrul companiei, ea s-ar ocupa de exporturile şi importurile de energie electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan, iar până în 2012 a condus divizia Moldova-Ucraina-România a firmei.

Compania Inter Rao deţine cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova. 

Conform Kommersant, Ţurcan ar fi colaborat cu oameni de afaceri despre care se spune că ar avea legături cu serviciile de informaţii din România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.