Ministerul Afacerilor Externe apreciază că prezenţa forţelor americane în cadrul operaţiei Atlantic Resolve reprezintă o reconfirmare a angajamentului constant al SUA faţă de România şi de regiune, precum şi a solidităţii Parteneriatului Strategic între România şi SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta contribuie totodată la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic, precizează MAE.

”România înţelege să-şi aducă propria contribuţie la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, în linie cu angajamentele asumate. Astfel, alături de participarea la misiuni şi operaţii internaţionale, decizia de creştere a bugetului alocat apărării, conform obiectivului NATO de 2% din PIB, este încă o dovadă a seriozităţii cu care tratăm aceste angajamente. Privim această creştere nu doar din perspectiva înzestrării forţelor armate, ci şi ca un factor multiplicator în societate şi economie, care ar urma să consolideze postura internaţională a României în acest domeniu, inclusiv ca partener strategic al SUA”, a arătat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, citat într-un comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe le urează militarilor americani şi personalului de sprijin bun venit în România şi mult succes în îndeplinirea misiunilor lor, alături de camarazii români.

Aproximativ 500 de militari americani care fac parte din Batalionul 1 ”Vulturii luptători” şi mai multe tancuri M1 Abrams au ajuns, marţi dimineaţă, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu. Militarii, alături de cei români, vor participa, la exerciţii de tragere cu muniţie de luptă la Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan.

Tancurile M1 Abrams, de ultimă generaţie, au fost aduse din Polonia pe calea ferată pe platforme şi urmează să fie descărcate cu o macara de mare tonaj care a fost trimisă la Mihail Kogălniceanu.

Şi alte utilaje de luptă - maşini de luptă ale infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate - urmează să ajungă la Unitatea Militară din judeţul Constanţa.

Nicolae Moneanu, comandantul Batalionului 184 Tancuri ”Cuza Vodă” din Galaţi, a declarat că experienţa de la aceste exerciţii comune ajută la creşterea interoperabilităţii cu structurile din NATO.

Unitatea de luptă americană care a sosit în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie.

Militarii americani vor sta în România timp de nouă luni, după care vor fi înlocuiţi de alţi militari, asigurându-se astfel o prezenţă continuă în Europa, preciza MApN într-un comunicat.

Militarii americani ajunşi marţi la Mihail Kogălniceanu vor efectua exerciţii de tragere cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă" şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.