Temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie, precum migraţia, securitatea şi politica de apărare a Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi relaţiile externe ale Uniunii au fost abordate la întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. În ceea ce priveşte migraţia, şeful statului a vorbit despre importanţa asigurării unei protecţii sporite a frontierelor externe ale Uniunii în vederea unei gestionări eficiente a migraţiei, pledând pentru o abordare integrată şi cuprinzătoare a acestui fenomen, cu accent pe combaterea cauzelor de origine ale acestuia, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întâlnirii preşedintelui Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti. organizată de Ambasada Bulgariei, ţară care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2018, au fost discutate temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie, precum migraţia, securitatea şi politica de apărare a Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi relaţiile externe ale Uniunii.

Totodată, a fost abordat şi subiectul privind viitoarea Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, iar Klaus Iohannis a felicitat Bulgaria pentru activitatea sa la conducerea Consiliului Uniunii, apreciind atitudinea pro-europeană şi angajamentul său de aprofundare a proiectului european, obiective pe care şi România le împărtăşeşte pe deplin.

"Preşedintele României a evidenţiat ideea potrivit căreia existenţa Uniunii Europene este un avantaj pentru statele membre, iar ţara noastră va contribui, inclusiv din postura de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, la realizarea unei Uniuni puternice, unite şi incluzive. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că România va urmări promovarea unei abordări pragmatice şi a unor obiective fezabile, astfel încât cetăţenii să poată percepe mai bine valoarea adăugată a proiectului european şi să beneficieze de rezultate concrete. De asemenea, preşedintele României a menţionat că ţara noastră este determinată să sprijine eforturile generale de depăşire a liniilor de divizare dintre statele membre prin implicarea cetăţenilor europeni şi prin promovarea de iniţiative comune şi incluzive în beneficiul tuturor statelor membre ale Uniunii", arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre pregătirea Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019, când urmează să fie stabilită o agendă realistă şi fezabilă a priorităţilor strategice ale Uniunii pentru perioada 2019-2024.

Cu referire la viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, Iohannis a accentuat ideea potrivit căreia soluţia de compromis care va rezulta din negocieri trebuie să fie echilibrată şi să răspundă atât noilor priorităţi ale Uniunii, cât şi nevoii de finanţare corespunzătoare pentru politicile tradiţionale, respectiv coeziunea şi politica agricolă comună, mai spune sursa citată.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România va depune toate eforturile în direcţia avansării substanţiale a negocierilor privind viitorul buget al Uniunii, astfel încât să fie posibilă obţinerea unui acord politic corespunzător şi în timp util.

"În cadrul discuţiilor cu privire la securitatea şi apărarea Uniunii Europene, Preşedintele României a subliniat faptul că ţara noastră va continua să sprijine eforturile comune la nivelul european de consolidare a securităţii interne a Uniunii, precum şi de restabilire a implementării depline a sistemului Schengen. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că aderarea la spaţiul Schengen rămâne o prioritate politică majoră pentru ţara noastră, iar o decizie pozitivă în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, va aduce o valoare adăugată clară tuturor statelor membre, precum şi obiectivului general de consolidare a securităţii interne a Uniunii.

De asemenea, Preşedintele României a accentuat importanţa avansării cooperării UE-NATO, un obiectiv de importanţă majoră pentru ţara noastră.

Cu referire la subiectul migraţie, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa asigurării unei protecţii sporite a frontierelor externe ale Uniunii în vederea unei gestionări eficiente a migraţiei, pledând pentru o abordare integrată şi cuprinzătoare a acestui fenomen, cu accent pe combaterea cauzelor de origine ale acestuia, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.