Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri,la finalul summitului NATO, că în cadrul discuţiilor a reiterat importanţa regiunii Mării Negre pentru întregul NATO. Referitoa la tehnologia 5G a declarat că a fost adusă în discuţie de unii participanţi, că este gândită să intre în toate sferele vieţii cotidiene, deci impactul va fi şi pe securitate naţională. Iohannis a adăugat că abordarea faţă de Rusia a rămas neschimbată, aceea deconsolidare a Flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a terminat partea oficială a Summitului NATO şi pot să vă spun că au fost discuţii foarte calme, foarte aşezate. Şi concluzia principală este că NATO este unită. Suntem uniţi, NATO este puternică şi mergem împreună mai departe, fără niciun semn de întrebare. Cu această ocazie, s-a reiterat importanţa alocării de resurse, acel burden sharing, şi naţiunile care nu au ajuns încă la 2% majoritatea şi-au luat angajamentul ferm şi astăzi să accelereze procedura de alocare bugetară, pentru a ajunge şi ei la 2%. S-a discutat, evident, despre procesul de reflecţie sau despre un proces de stabilire a unor strategii pentru NATO. Însă discuţiile au fost foarte bune şi am decis împreună ca, sub conducerea Secretarului General, să demareze un astfel de proces de reflecţie. În afară de asta, două chestiuni punctuale, dar importante. Am salutat prezenţa Macedoniei de Nord ca al treizecilea membru NATO şi, de asemenea, am hotărât, din cadrul NATO, să sprijinim Albania pentru a trece mai uşor peste urmările cutremurului”, a declarat preşedintele Iohannis la finalul discuţiilor.

Răspunzând unei întrebări, el s-a referit şi la afirmaţia preşedintelui francez Emmanuel Macorn conform căreia NATO ar fi în moarte cerebrală.

”Nu cred că a luat cineva acea afirmaţie aşa, ca atare. A fost o afirmaţie – a şi reiterat  preşedintele Macron acest lucru – a fost o afirmaţie care a dorit să şocheze un pic, ca să iniţieze un proces de reflecţie. Şi noi toţi suntem de acord că NATO este puternică, fiindcă membrii NATO sunt state democratice. Iar discuţia face parte din democraţie. Fără discuţie, nu poate să existe o democraţie şi, în acest fel, lucrurile sunt convins că vor merge foarte bine mai departe”, a explicat preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că importanţa relaţiei transatlantice nu a fost pusă la îndoială de nimeni, ba chiar mulţi, printre care s-a numărat, au subliniat importanţa acestei relaţii, însă este nevoie de un proces de reflecţie.

”Trebuie să stabilim împreună care sunt ameninţările la care trebuie să facă faţă NATO, cine sunt adversarii noştri, cum se relaţionează NATO cu noile puteri - de exemplu, ce abordare va avea NATO faţă de China. Sunt întrebări foarte legitime şi aceste chestiuni trebuie clarificate. Cum, de exemplu, trebuie să clarificăm cum abordăm terorismul internaţional, cum se abordează teatrele de război unde NATO nu este prezentă ca atare, dar sunt prezenţi membrii noştri. Deci, trebuie să existe o corelare între noi şi dacă misiunea nu este expres una NATO, ca să evităm, de exemplu, situaţii cum au apărut în Siria”, a declarat preşedintele.

În ceea ce priveşte posibilitatea unei abordări unitare şi în cadrul NATO, cu privire la tehnologia 5G, Iohannis a declarat: ”Această chestiune a fost abordată de unii dintre participanţii la discuţie şi devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G şi din punct de vedere al securităţii naţionale, deci, implicit şi din punctul de vedere al securităţii NATO. Este un proces care nu este finalizat prin decizie, dar faptul că mereu se reia discuţia arată că această preocupare există şi ea este una reală. Odată ce introducem 5G, această chestiune devine vitală, fiindcă 5G nu înseamnă o telefonie mai performantă sau un smartphone mai performant. 5G este gândit să intre în toate sferele vieţii cotidiene, a vieţii de stat, a comunicării între cetăţean şi instituţii, între instituţii, până la urmă şi între lucruri – este ceea ce se numeşte Internetul Lucrurilor. Şi atunci impactul, evident, va fi şi pe securitate naţională şi trebuie să ţinem cont de aceste lucruri”.

Iohannis a confirmat că există în continuare deschidere din partea NATO cu privire la importanţa Mării Negre, există Strategia NATO pentru Zona Mării Negre şi la ea se lucrează în continuare.

”Astăzi am reiterat importanţa regiunii Mării Negre pentru întregul NATO”, a afirmat şeful statului.

El a mai declarat că abordarea faţă de Rusia a rămas neschimbată, deşi unii au subliniat nevoia unei comunicări mai bune cu Rusia, dar abordarea NATO este exact aceeaşi ca şi până acum - o abordare de consolidare a Flancului Estic - şi în acest fel, evident, se poate da sentimentul de siguranţă şi garanţia de securitate a membrilor NATO de pe Flancul Estic.

Iohannis a confirmat că a fost abordată şi tema relaţiei NATO - China, recunoscută ca o temă importantă şi va fi, probabil, o parte esenţială din strategia care se va elabora, prin acest aşa-zis proces de reflecţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.