Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, luni seară, că este "aberant" să fie "acuzat" că are o relaţie de prietenie specială cu George Maior, precizând că acesta a participat la unele evenimente din timpul vizitei în SUA pe baza unor cutume diplomatice. "nici măcar nu mi-a răspuns la telefon în momentul în care, în mod civilizat, am sunat să-mi anunţ prezenţa în Statele Unite. Asta a fost, până la urmă, nu era obligatoriu să răspundă", a spus Fifor, adăugând că vizita în SUA nu a fost aranjată de Maior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mihai Fifor a declarat, luni seară, că este "aberant" să fie "acuzat" că are o relaţie de prietenie specială cu George Maior.

"Întâi de toate, vreau să vă spun că e aberant să fiu acuzat vreodată că am vreo relaţie de prietenie specială cu domnul George Maior. Să nu uităm că, totuşi, eu am fost preşedintele Comisiei «Sufrageria» şi am fost cel care l-a citat de domnul George Maior la această comisie în 2 rânduri. E adevărat, domnia sa a venit de fiecare dată şi a avut loc dialogul pe care l-a văzut o ţară întreagă pentru că dialogul a fost public, s-a transmis în direct modul în care s-a desfăşurat discuţia", a afirmat Fifor la Antena 3.

El a explicat că prezenţa lui Maior la evenimente la care a participat în SUA s-a datorat unor proceduri şi cutume diplomatice.

"În altă ordine de idei, să mai spunem un lucru: în momentul de faţă, George Maior este ambasadorul Romîniei... sunt nişte proceduri diplomatice care aşa...de partea ceallată a mesei, în dreapta lui James Mattis se afla Hans Klemm, ambasadorul SUA. Aceasta-i cutuma. De altminteri, domnul George Maior s-a alăturat delegaţiei noastre cu o zi înainte de vizita la James Mattis, domnia sa însoţind delegaţia preşedintelui României la New York. Deci acolo s-a aflat domnul George Maior. Şi pot să vă spun şi un alt detaliu: nici măcar nu mi-a răspuns la telefon în momentul în care, în mod civilizat, am sunat să-mi anunţ prezenţa în Statele Unite. Asta a fost, până la urmă, nu era obligatoriu să răspundă. Ulterior a venit marţi dimineaţă, au fost două momente în care s-a alăturat delegaţiei noastre, unul la întâlnirile cu senatorii pe care le-am avut în agendă, şi doi la momentul vizitei oficiale la Pentagon, repet, pe o cutumă pur şi simplu diplomatică. A specula pe tema aceasta... se merge prea departe, zic eu, şi nu-şi are rostul", a spus Fifor.

Potrivit acestuia, vizita în SUA nu a fost "aranjată" de Maior.

"Vreau să mai spun un lucru: vizita în Statele Unite nu a fost aranjată de domnul George Maior, ca să fie un lucru cât se poate de clar, vizita în Statele Unite vine în siajul unei relaţii, zic eu, foarte bune pe care noi am reuşit să o construim cu partenerul nostru strategic Statele Unite la nivelul ministerelor apărării. Eram însoţit de colegii mei când, la Bruxelles, după summitul NATO, am insistat din nou ca domnul Mattis să facă o vizită oficială în România, mi-a spus şi atunci faptul că va veni, fără niciun fel de problemă, că trebuie să-i înţeleg agenda extrem de încărcată, dar finele anului 2018 sau începutul anului 2019 vor fi momentele în care domnia sa se va afla în vizită oficială în România. Şi atunci eu am spus-o tranşant: domnule Mattis, nu veniţi dvs, venim noi. A zâmbit, a scos un bilet din buzunar: exact când veniţi? Păi suntem la Washington la Forumul CEPA, deci 24 septembrie suntem în Statele Unite. Perfect, 26 e ok? Este ok, până seara s-au perfectat lucrurile. Aceasta este relaţia pe care noi o avem în momentul de faţă cu partenerul strategic, una la care s-a lucrat îndelung", a afirmat Fifor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.