Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Donald Tusk, a fost ales, miercuri, preşedintele Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului care are loc la Zagreb. Tusk a fost singurul candidat înscris în cursa pentru preşedinţia partidului, fiind susţinut de fostul preşedinte Joseph Daul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Congresul PPE are loc, miercuri şi joi, la Zagreb, fiind aleasă noua conducere.

Pentru funţia de preşedinte a candidat Donald Tusk, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European.

Tusk a fost ales cu 491 de voturi ”pentru” reprezentând 93% dintre voturile valabil exprimate. Au fost înregistrate şi 37 de voturi împotrivă.

Mandatul său va începe la 1 decembrie 2019.

Donald Tusk îi succede lui Joseph Daul, după două mandate de preşedinte PPE.

Tusk i-a mulţumit lui Daul pentru tot ce a făcut pentru PPE, dar şi pentru susinerea candidaturii sale.

”Poţi să vezi că toţi îţi duc lipsa, acum că văd cine îţi succede”, i-a spus Tusk lui Daul, imediat după anunţarea rezultatelor. 

Donald Tusk s-a născut în 1957 în Gdańsk, Polonia. În 1976 a început să studieze istoria la Universitatea din Gdańsk, unde s-a implicat în activităţi ilegale împotriva regimului comunist.

În anii 1980 a fost activist în mişcarea Solidaritate subterană. În 1980 a fondat Asociaţia Studenţilor Independenţi (NZS), parte a Solidarităţii.

În anii 90, Tusk a ocupat funcţia de parlamentar şi vicepreşedinte al Senatului. De asemenea, a publicat cărţi despre istoria Gdańskului.

În 2001 a fost unul dintre iniţiatorii partidului Centrist Civic Platform, pe care l-a condus din 2003. Tusk a fost prim-ministru în perioada 2007-2014, ceea ce l-a făcut cel mai longeviv premier din Polonia democratică şi primul care a fost reales.

Donald Tusk a fost ales preşedinte al Consiliului European în 2014, reales pentru un al doilea mandat în 2017.

Este prima dată când un est-europan conduce cea mai mare familie de dreapta în UE, în care se află Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel şi Partidul francez Les Républicains (LR, opoziţie). 

Mandatul preşedintelui PPE este de trei ani şi poate fi prelungit pe termen nedeterminat, o funcţie ocupată de altfel timp de 23 de ani de belgianul Wilfried Martens (1990-2013), căruia i-a succedat alsacianul Joseph Daul.

De la înfiinţarea sa în 1976, PPE a avut cinci preşedinţi - doi belgieni, un olandez, un francez şi un luxemburgehz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.