România a interzis survolarea spaţiului său aerian pentru avionul în care se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat într-un răspuns la o solicitare News.ro, că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional. Vicepremierul Rus Dimitri Rogozin a scris pe Twitter că această decizie a pus în pericol vieţile pasagerilor, încheindu-şi postarea cu ameninţarea: "Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!". Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a declarat într-o conferinţă de presă că decizia este una internă a autorităţilor române, dar a întrebat de ce au fost ţinuţi în aer sute de cetăţeni moldoveni. El l-a acuzat si pe deputatul român Constantin Codreanu că a organizat o manifestaţie anti-Rogozin la Aeroportul din Chişinău. Vicepremierul rus a declarat pentru Agenţia Tass că autorităţile române au verificat prezenţa sa în avion, ulterior anunţând interdicţia. Rusia şi-a exprimat protestul calificând incidentul drept o provocare deliberată care afectează grav relaţiile bilaterale şi a solcitat o anchetă minuţioasă care să ofere explicaţii relevante, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protest al MAE rus: Am cerut autorităţilor române o să facă o anchetă minuţioasă

"Ministerul rus de Externe a adresat protestul însărcinatului cu  afaceri al României în Rusia  Viorel Cojocaru, ca urmare a interdicţiei impuse de autorităţile române cu privre la traversarea spaţiului său aerian de către un avion de pasageri al companiei aeriene Globus, care asigura un zbor regulat de la Moscova la Chişinău", a anunţat ministerul.

MAE rus  a subliniat că securitatea  a peste 160 de pasageri a fost pusă în pericol", iar ei nu au reuşit să ajungă la destinaţie la timp.
Moscova califică incidentul drept "o provocare deliberată care afectează în mod serios relaţiile bilaterale".

"Am cerut autorităţilor române o să facă o anchetă minuţioasă cu privire la acest incident şi să ofere părţii ruse explicaţii relevante", a mai precizat MAE rus, conform TASS.

Vizita viceprim-ministrului rus Dimitri Rogozin în Republica Moldova, care ar fi trebuit să aibă loc vineri, a fost afectată de refuzul României de a permite cursei regulate de pasageri S7-157 Moscova-Chişinău având la bord delegaţia rusă să îi survoleze teritoriul sub pretextul că ar transporta o persoană "aflată pe lista neagră", explică TASS.

 

Avionul a făcut o escală la Minsk, de unde vicepremierul a luat o cursă Aeroflot cu destinaţia Moscova.

Rogozin: În timpul zborului dispeceratul român de la Bucureşti a luat legătura cu dispeceratul avionului

"În timpul zborului dispeceratul român de la Bucureşti a luat legătura cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor şi pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegaţia rusă şi liderul ei. După aceasta am fost anunţaţi că ne este interzis să intrăm în spaţiul aerian al României", a relatat Rogozin, conform deschide.md.

CITEȘTE ȘI Dodon, către autorităţile de la Bucureşti: De ce aţi ţinut în aer sute de cetăţeni ai Republicii Moldova?

El a precizat că piloţii au luat legătura cu Budapesta şi că a solicitat ca el, împreună cu delegaţia, să coboare în capitala Ungariei, iar avionul să plece în Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI Igor Dodon: Deputatul român Codreanu, organizator al manifestaţiilor anti-Rogozin de la Aeroportul Chişinău; PDM face "un show rusofob", care le va ieşi pe ochi

"Totodată, piloţii au vrut să se înţeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”, a declarat Rogozin.

CITEȘTE ȘI MAE: Autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional

Deschide.md reaminteşte că România nu a dat drept de survol pentru avionul care ar fi trebuit să îl ducă pe Rogozin de la Tiraspol la Moscova, iar acesta s-a văzut obligat să treacă Nistrul şi să vină la Chişinău cu o limuzină, unde poliţia moldovenească i-a confiscat mai multe cutii cu listele de semnături ale transnistrenilor care cereau unirea cu Rusia.

CITEȘTE ȘI Rogozin, pe Twitter: Autorităţile României au supus pericolului pasagerii avionului S7. Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!

La scurt timp vicepremierul rus a avertizat Bucureştiul că „data viitoare va zbura deasupra României şi a Ucrainei într-un bombardier Tupolev – 160”. 

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat atunci că „trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii”.

Discuţii legate de tranzitarea teritoriului României de o aeronavă avându-l la bord pe Rogoziin au mai fost şi în decembrie 2016. Rogozin a anunţat atunci pe Twitter că aeronava sa a tranzitat spaţiul aerian al României, ceea ce încălca sancţiunile impuse oficialului rus de către Uniunea Europeană, după ce Moscova a anexat Crimeea. Reprezentanţii Romatsa au declarat atunci pentru News.ro că o aeronavă aparţinând liniei aeriene ruse Aeroflot a fost dirijată pe teritoriul României de la est la vest, dar nu are informaţii referitoare la prezenţa vicepremierului rus Dmitri Rogozin în avion.

14: 48 Deschide.md: România a interzis survolarea spaţiului său aerian pentru avionul în care se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin

Timpul.md afirmă că, potrivit informaţiilor furnizate în presă de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vicepremierul rus Rogozin urma să ajungă vineri la Chişinău.

"Astfel bloggerii de la Runway 08 susţin că din informaţiile pe care le deţin, la bordul aeronavei B737-800 GLP157 cu numărul de inregistrare VQ-BVM, operată de Globus Airlines pentru S7 Airlines se află vicepremierul rus Dimitri Rogozin", scrie timpul.md.

Aceeaşi sursă afirmă că avionul care îl transportă pe vicepremierul Rusiei Rogozin se duce spre Moscova sau Minsk. 

Potrivit Pro TV Chişinău, care citează site-ul www.flightradar24.com, avionul de pe cursa Moscova - Chişinău a decolat din capitala rusă, a zburat deasupra Belarusului şi Poloniei, a ajuns in Ungaria, iar de acolo s-a întors.

"Anterior, lui Dmitri Rogozin i-a fost interzis să tranziteze România, iar avionul de pe această cursă urma să ajungă la Chişinău, survolând spaţiul aerian din ţara vecină, întrucât Ucraina a interzis ca orice avion rus să zboare deasupra ţării", explică Pro Tv Chişinău.

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, le-a transmis autorităţilor moldovene că este pregătit să vină în ţara vecină cu motocicleta sau elicopterul, după ce premierul Pavel Filip şi preşedintele legislativului Andrian Candu au declarat că nu-i vor permite controversatului politician rus să survoleze cu un avion militar spaţiul aerian al Republicii Moldova.

”Premierul Republicii Moldova consideră că Rogozin nu ar trebui să vină cu un avion militar. Bine. Atunci alegerea este a autorităţilor moldoveneşti: elicopterul sau motocicleta?”, a scris Rogozin.

De asemenea, acesta a postat o imagine pe motocicletă şi în cabina unui elicopter pe pagina sa de Facebook.

Discuţii legate de tranzitarea teritoriului româniei de o aeronavă avându-l la bord pe Rogoziin au mai fost şi în decembrie 2016. Rogozin a anunţat atunci pe Twitter că aeronava sa a tranzitat spaţiul aerian al României, ceea ce încălca sancţiunile impuse oficialului rus de către Uniunea Europeană, după ce Moscova a anexat Crimeea. Reprezentanţii Romatsa au declarat atunci pentru News.ro că o aeronavă aparţinând liniei aeriene ruse Aeroflot a fost dirijată pe teritoriul României de la est la vest, dar nu are informaţii referitoare la prezenţa vicepremierului rus Dmitri Rogozin în avion.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.