Premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene, miercuri, în plenul PE, să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru poporul român. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiţie viabil în România: pentru MCV, pentru politicieni? Nu, vrem să facem o justiţie independentă pentru cetăţeni. De la cetăţeni trebuie să înceapă orice discuţie”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că este legitim să ne întrebăm în ce fel MCV a apărat cetăţenii români de încălcările drepturilor lor. Ea a menţionat că în rapoartele MCV s-a vorbit despre instituţii, despre CSM, dar nu despre încălcarea drepturilor omului şi protocoalele dintre serviciile secrete şi instituţiile din justiţie.

”Milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. Există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine mărturii mincinoase”, a susţinut premierul Viorica Dăncilă.

”MCV şi-a ratat menirea pentru care a fost creat”, a clamat ea, în trebând cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele şi cine ”a omis din neglijenţă sau rea credinţă” aceste situaţii.

”Dacă suntem cinstiţi, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem”, a adăugat Dăncilă.

Ea a susţinut că, prin ”dosare contrafăcute”, au fost înlăturaţi din funcţie un judecător CCR, 4 judecători ICCJ, un procuror general, un şef de parchet superior.

”Toţi au fost achitaţi, dar ei au fost înlăturaţi. Noile legi ale justiţiei le redau magistraţilor independenţa. Independenţa e totală, nicidecum restrânsă şi vă asigur că avem bună credinţă şi vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a mai spus ea, precizând că, după ce a prezentat acestea ”abuzuri” în plenul PE nimeni nu mai poate spune că nu le cunoaşte.

Despre mitingul din 10 august, ea a spus că Jandarmeria este acuzată pentru că a intervenit la un miting neautorizat împotriva unor protestatari violenţi, dar nu a văzut aceeaşi poziţie faţă de alte mitinguri din alte ţări, când forţele de ordine au intervenit cu exact aceleaşi mijloace. ”Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria să fie acuzată de acţiuni practicate peste tot în Europa. Vă cer să nu interziceţi României ceea ce este permis în alte state UE. Vrem să fim parteneri egali, nimeni niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european”, a mai afirmat Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.